Szellőztetési módszerek II.

2014. szeptember 2.

Egy korábbi cikkben már tettünk említést a szigetelések és a szerkezet természetes kiszellőzésének nehézségeinek összefüggéseiről. A résszellőzőket, és a fürdőszobai szellőzőket is bemutattunk pár szóval, de az összetettebb, gépészetet is igénylő szellőzőkről még nem esett szó.

30292955_sKomolyabb megoldást igényel, amikor elszívó-ventillátoros rendszereket építünk lakásunkba. Ez egy gépi szellőztetést eredményez. Viszonylag olcsón kivitelezhető, kis energiaigényű és jól szabályozható. A beépítésnél azonban figyelni kell arra, hogy az elszívó és befúvó réseknél megfelelő illeszkedést biztosítsunk, hiszen a keringtetés – ha minimálisan is – zajjal jár. Emellett az esztétikai kialakításukra is figyelni kell, különösen az utólagos beépítés esetén. Az ilyen típusú berendezést mellőzni kell abban az esetben, ha a fűtőberendezés oxigénellátását a lakótérből biztosítja!

Az előbbi verziónak egy továbbfejlesztett változata az, amikor hőcserélős elszívó-berendezést alkalmazunk. Ezt passzívházak esetén szokták alkalmazni. Ennél a megoldásnál a kifújt levegő hője a beszívott hideg levegőt előmelegíti, így kevesebb energia vész kárba. Ma már nagyon jó hatásfokkal működő készülékeket lehet venni, azonban áruk költséges.

4089626_sEzt a rendszert még hatékonyabbá tudjuk tenni, ha geotermikus légcsatornát építünk a kivitelezés során. Úgy képzeljük el az ilyen megoldást, hogy a szellőztető berendezésbe jutó levegő az udvarban, mélyen a földben elhelyezett csatornán keresztül jut be. Ez nagyon hatékony, hiszen télen a hideg levegő a mélyebben elhelyezkedő meleg talajon keresztül halad át, így egy előmelegítésre kerül sor. A nyári időben viszont pont fordítva a talaj alacsonyabb hőmérséklete által tudjuk hűteni otthonunkat. Ez egy fontos szempont, hiszen a hűtés általában drágább költségeket jelent, mint a fűtés. Mindenképp meg kell említeni, hogy az utolsó két esetben a lakásban mindig friss levegő kering.

Ez közérzetünkre és pénztárcánkra is kedvezően hat.

A komolyabb, költségesebb megoldások esetén fontos, hogy gépésztervezővel beszéljünk, mert segítségével az optimális megoldást és teljesítményt tudjuk kiválasztani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.