Szellőztetési módszerek I.

2014. augusztus 26.

12365243_sKorunk egyik jellemzője, hogy rendkívül energiapazarló lakásokban élünk. Ennek csökkentésére nagy erőfeszítéseket teszünk. Házunk felújításánál vagy új építés esetén a legegyszerűbb megoldás a nyílászárók cseréje és vastag hőszigetelés készítése a külső homlokzatokon.

Ezzel azonban csak egy problémát oldunk meg, amellyel másik problémát idézhetünk elő. A felújítások során a nyílászárókat modern, kiváló szigetelőkre cseréljük, ezáltal megszűnik a filtráció, és a hőszigetelés jelentős páraellenállást eredményez, melynek következtében a helyiségek levegőjének páratartalma nem tud természetesen áramlani. Ilyen esetben a rosszul tervezett felújításnál a falon belül, bútorok mögött a harmatpont alakul ki, ahol a pára lecsapódik. Ez egy alapvető forrása a penész kialakulásának.

A helyes páratartalom szinten tartására több módszert is ajánlanak. A legegyszerűbb megoldás a hagyományos szellőztetés, amikor a nyílászárókat kinyitjuk. A legnagyobb hátránya az ilyen megoldásnak, hogy télen rendkívül gyorsan lehűthetjük vele a lakásunkat, és az optimális páratartalom nem szabályozható.

22269799_sLéteznek résszellőzők. Ennek két altípusa van. Az egyik, amikor a keretre egy kiegészítő elemet helyezünk el, és a zár segítségével igény szerint állíthatjuk a rést a keret és a szárny között. Ezáltal biztosíthatjuk a szellőzést. A másik altípus az, amikor a szárnyat átfúrjuk és elhelyezünk rajta egy szellőzőelemet (gyengébb verzióknál csak egy rostélyt). A két megoldással „csak” az a probléma, hogy a jó hőszigetelő nyílászárónk megvételét nem indokolja, hiszen a beavatkozással visszarontjuk azoknak az értékeit.

Belső elhelyezkedésű fürdőszobák, mosdók esetén (nagy páratartalmú helyiségeknél) jellemzően már strangba beépített központi elszívót alkalmaznak, amellyel ezeknek a helyiségeknek a szellőzését biztosítják. Ezt kis teljesítményű ventillátoros elszívással is megoldhatjuk.

A nagyobb elektronikai áruházakban beszerezhető, párátlanító készüléket is vásárolhatunk. Ennek hátránya, hogy egy gép csak egy helyiségben tudja a munkáját végezni.

Következő heti cikkünkben a szellőztetés egyéb megoldásairól nyújtunk további információkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.