Hőcserélős szellőztetők II.

2014. augusztus 19.

30519054_sHa figyelemmel kísérte a szigetelésblog rovatát, már tudhatja, miért is annyira fontos a szellőztetés a lakó- és a közösségi terekben. Megtudhattuk, hogy a gépi szellőztetésnek mi a hátránya, és hogy léteznek modern megoldások a szellőztetés alatt a hőenergia visszatartására.

Egy ilyen megoldás a hőcserélős szellőztető. Működése közben folyamatos légcserét biztosít a belső és külső terek közt úgy, hogy közben a belső térből kivezetett elhasznált levegőt lehűti, a bevezetett friss levegőt pedig felmelegíti.

Működése a hőcsere elve szerint történik. Ez azt jelenti, hogy az anyagáramlás közben az egyik anyag termikus energiáját egy másik anyagnak közvetíti. A hőátadás lehet direkt, indirekt vagy fél-indirekt átadás. A mi esetünkben, azaz a hőcserélős szellőzők az indirekt hőátadás elve szerint működnek. Az indirekt hőátadás azt jelenti, hogy a hideg és meleg közeg közt egy harmadik anyag tölt be elválasztó szerepet, így a hideg és meleg közeg egymással nem érintkezik. Az ilyen hőcserélőket nevezik rekuperátornak is. Teljesítmény szempontjából a kivezetett levegő hőmérsékletének akár a 95%-a is visszanyerhető.

höcserelo_ szalay csaba _1Egy ilyen készülék három fő részből, a ventillátoros szívó- és fúvóegységből áll, mely a belső tér elhasznált levegőjét szívja be, és a külső tér friss levegőt fújja ki. A középen található egység a hőcserélő, ahova a belső tér és a külső tér levegőjét is áramoltatja. Itt lamellák segítségével történik a hidegebb közeg felmelegítése és a melegebb közeg lehűtése. A lamellás megoldáson kívül létezik még forgódobos kivitel is. Az itt megtörtént hőátadás folyamata után kerül csak sor a lakótérbe való friss levegő befúvására, és az elhasznált levegő kifúvatására. Ezek az egységek típustól függően vagy egy gépházban vagy külön-külön kerülnek beépítésre.

A hőcserélő berendezés használata nem csak fűtési szezonban lehet előnyös, hanem nyáron is, amikor a lakásban hűvösebb a levegő, mint kint. A jobban felszerelt készülékek képesek érzékelni, ha a nyári kánikulában az esti lehűléskor a kinti éjszakai hőmérséklet a benti hőmérséklet alá csökken. Ilyenkor a készülék képes a hőcserélőt kikerülve a hidegebb levegő direkt befújására, mellyel a beltér hőmérséklete csökkenthető.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.