Hőcserélős szellőztetők I.

2014. augusztus 12.

26013009_sBelegondolt már, hogy az épültekben való szellőztetés ugyanúgy az élet feltétele, mint a megfelelő fényviszonyok biztosítása, vagy napfény beengedése? Míg a napfény bejuttatása az utóbbi pár száz évben elég egyszerűvé vált, addig a szellőztetés éppen az utóbbi években okoz problémát az embereknek.

Ugyanis nem vagyunk hozzászokva, hogy szellőztetni márpedig kell. Sokakat meglepett, hogy a műanyagablakok, és a polisztirol szigetelések betörésével a falsarkok, és az ablaknyílások környéke penészedni kezdett. A modern, nem fa nyílászárók ugyanis olyan jó légzáró-képességgel rendelkeznek, de a szükséges minimális párakiszellőzés már nem biztosított.

Ezen kívül a passzívházak népszerűségének növekedése magával hozta a szellőztetés újfajta megoldásának igényét. A passzívházak lényege, hogy a jó szigetelés okán rendkívül alacsony energiafelhasználás mellett biztosított a lakótér hűtése, fűtése. Továbbá e folyamatokhoz megújuló energiaforrásokat is felhasznál.

szellozes_ szalay csaba _2Szellőztetni több okból kifolyólag is kötelező. Egyrészt az elhasznált levegő kiszellőztetése és a friss, oxigén dús levegő beengedése a feladat. A szoba levegőjében továbbá sok szállópor részecske és égéstermék (széndioxid, szénmonoxid) is száll. De azt már kevesebben tudják, hogy az összes építőanyagnak van némi sugárzása. Ez az enyhe radioaktivitás a zárt terekben felhalmozódik. Hosszú távon ilyen terekben való tartózkodás nem egészséges. A levegő mozgása azonban enyhítheti ezt.

Ellenben ha belegondolunk abba, hogy egy pár perces téli szellőztetés mekkora hőmérsékletcsökkenést okoz a szobahőmérsékletben, azaz mekkora energiaveszteséget okoz, máris megértjük, miért gyártanak manapság hőcserélős szellőztetőrendszereket.

szellozes_ szalay csaba _1A gépi szellőztetés egyébként nem idegen dolog az építészetben. Irodaházakban, középületekben korábban is találkozhattunk már elszívásos elven működő szellőztetőkkel. Ezeknél azonban jelentős hő veszteség lépett fel szellőztetés közben, mert a szellőztetőrendszer egyenesen a szabadba pumpálta a fűtött tér elhasznált levegőjével együtt a meleget is.

Ez a magas energiaárak miatt nagy luxusnak számít. Azt, hogy hogyan kerülhetjük el az efféle pazarlást, a következő heti, a hőcserélős szellőzőket bemutató cikkemből ismerheti meg a kedves olvasó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.