Üvegek közti árnyékolás

2014. augusztus 5.

18815651_sA hőszigetelés nem csak sok-sok szigetelőanyag felhasználásával érhető el. Mint ahogy a vízszigetelésnek az ereszcsatorna, a hőszigeteléseknek ugyanolyan segítőkész társa az árnyékoló. Az ereszeknél sem mindegy a rendszer felépítése, mivel léteznek hatékonyabb és kevésbé hatékonyabb szerkezetek. Ugyanígy van ez a napvédelemmel is.

arnyekolo_ szalay csaba _4Nem mindegy ugyanis, hogy az árnyékoló hol helyezkedik el. A leghatékonyabb az, ha a szigetelendő felületeket nem tesszük ki közvetlen sugárzó hőnek, azaz kívülről álljuk útját a forró napsugaraknak. Egy ablak esetében, még ha hőszigetelt üvegezéssel is készült, biztos, hogy magasabb a hőátbocsátási tényezője az azt körülvevő falénál, azaz rosszabban szigetel. Ha árnyékolót (pl.: függöny, reluxa, roló) csak a belső oldalon szerelünk fel, a napsugárzás az üveget teljes felületen felmelegíti, mely által az üvegházhatás elvén az ablak a hő egy jelentős részét a szoba felé közvetíti. Éppen ezért hőtechnikailag sokkal előnyösebbek a belső árnyékolóknál.

4803341_sA külső árnyékolásnak van hátránya is. A masszívabb szerkezetek (pl.: redőny) beépítése körülményes, megjelenése nem igazán filigrán. Léteznek külső zsaluziák, melyek jóval szebb megjelenést biztosítanak, mint a redőnyök, de sajnos kialakításuknál fogva hajlamosak a szelet megszólaltatni, és takarításuk is körülményes. Vehetjük még példaként a zsalugátert is, mely ugyan jól passzol a régi homlokzatkialakításokhoz, de sajnos az újabb épületeken idegenül hatnak.

Létezik egy köztes megoldás. Az ablaküvegtáblák közti árnyékoló-reluxák, roletták, vagy pliszéfüggönyök egyszer már elterjedtek az építőiparban. Ezek akkor elsősorban az egyesített szárnyú ablakoknál nyertek teret. Az egyesített szárnyú ablakot azonban kiszorította a szigetelt üvegezésű ablak. Ezzel együtt tűnt el az üveglapok közti árnyékolás is.

A fő problémát a szigetelt üvegeknél az az elvárás okozta, hogy a két, vagy három üvegköznek hermetikusan zártnak kellett lennie. Hosszú ideig a piacon nem létezett ilyen megoldás. Azonban napjainkra a fejlett tömítőrendszereknek, és a modern mozgatóelektronikának köszönhetően már elérhetővé vált ez a kivitelezés is.

A rendszer kifejlesztése egy rosenheimi német gyártó nevéhez köthető. A két- vagy háromrétegű üvegeknél is alkalmazható megoldás egy vékony fóliarolót használ a napvédelem és árnyékolás érdekében. A fólia anyaga poliészter, melynek a külső oldalára vékony fémfólia borítás kerül. Ez a bevonat a direkt és az indirekt sugárzást visszaveri, ezáltal csökkentve az ablakfelület energiaátbocsátását. A rolók lehetnek részben átlátszóak, vagy átláthatatlanok. Ugyan a transzparens roló nem gátolja teljesen a belátást, de a hőszigetelő szerepe ennek sem elhanyagolható. A tokozás kialakítása szempontjából érdemes tudni, hogy a lamella üveglapok közti helyigénye 24 mm, így a kettős üvegezés 38 mm-es üvegvastagságtól érhető el, míg a hármas üvegezés 56 mm-es teljes üvegszerkezet-vastagságtól kivitelezhető. A teljesen légmentesen zárt üvegek közti roló mozgatása csak motoros technikával végezhető.

A legnagyobb előnye az ilyen napvédelemnek, hogy maga az árnyékoló nincs kitéve az időjárási körülményeknek, erős szélben sem zajos, és nem is koszolódik. Ezáltal nagyon tartósnak mondható. Egyelőre talán csak az ára lehet az, mely elriaszthatja az érdeklődőket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.