Koszorú szigetelése

2014. július 29.

Régen a szerkezeti hőhidak szigetelésére nem fordítottak kellő figyelmet. A manapság mutatkozó fokozott hőtechnikai előírások azonban már ezeknek a csomópontoknak a helyes kialakítását is megkövetelik.

koszoru szig_ szalay csaba _1Korábban kevés épületbe készítettek koszorút. Ez annak volt köszönhető, hogy födémmel egybeépített mennyezetet építettek, ahol a vízszintes erőket a kötőgerendák vették fel. A vasbeton előnyeinek megmutatkozásával ezeket az erőket már részben a koszorúk készítésével is fel lehetett venni. Azonban a beton rendkívül rossz hőszigetelő és nagyon jó hővezető tulajdonságú, ami következtében hamar kiderült, hogy a fűtött terekben a koszorú környékén a penészesedés könnyen megindul. Ezt úgy küszöbölték ki, hogy a szobát jelentősen túlfűtötték, ezáltal harmatponti hőmérséklet nem tudott kialakulni. Ez jelentős többletköltséget jelentett, amin a mai energiaárak következtében változtatni kellett.

Eleinte a külső oldalon kisméretű téglával javították a koszorú szigetelését, bár ez inkább a koszorú zsaluzásaként szolgált. Az előnye ennek a megoldásnak az volt, hogy a felület egy anyagból (kerámiából) állt, így a vakolás után nem alakult ki repedés a különböző anyagok hőmozgásai miatt.

Később jelentek meg a hőszigetelések a koszorúk felületein. A legegyszerűbb megoldást az jelentette, amikor a koszorú a fal síkjával egyben készült, de az a homlokzattal együtt lett szigetelve utólag. Ilyenkor is megmaradt a hőhíd, de a hőszigetelésnek köszönhetően lassabban hűlt le a belső felület.

A következő lépést az eredményezte, amikor a szigetelő téglák megjelentek. Ilyenkor csökkentett méretű koszorút készítettek úgy, hogy a homlokfelületre hőszigetelést tettek, ami a tégla külső oldalával egy síkba került. Ennek rögzítését eleinte lágyhuzallal oldották meg. Manapság azonban különböző műanyag kötőelemekkel lehet a betonhoz rögzíteni a szigetelőlapokat. Az ilyen típusú koszorú elkészítésénél is kell zsaluzatot készíteni. A zsalut általában úgy rögzítik, hogy a koszorú alatti falazatot több ponton átfúrják, majd stafnikkal, pallókkal vagy gerendákkal a koszorú síkjára helyezett zsaluzódeszkákat megtámasztják. Ennek belső oldalára helyezik a szigetelőlapokat.

Modern megoldás a koszorúelemek vagy U zsaluelemek alkalmazása. Ezek hőszigetelő lapokból állnak. A koszorúelemek egységnyi hosszúságban talppal és választható vastagságú oldalfallal készülnek. Az U zsaluelemek egy szendvicsszerkezetet adnak az elkészítés után. A belső oldalon egy vékonyabb hőszigetelő lap, majd a koszorúbeton és egy vastagabb hőszigeteléssel találkozhatunk. Mind monolit födém, mind feszített gerendás födém esetén alkalmazhatók az előbb említett megoldások, amikkel koszorúzsaluzatot nem kell készítenünk.

Anyagát tekintve készülhetnek az előbb felsorolt elemek kerámiából (ennek rosszabb a hőszigetelő értéke), cementkötésű faforgácslapokból, XPS szigetelőlapokból és pórusbeton anyagból is.

A koszorú előtt fontos lépés, hogy készüljön falegyen. Ez azt jelenti, hogy a koszorú alatti utolsó téglasor felső részére habarcsréteg vagy bitumenlemez kerül, ami megakadályozza a beton befolyását a tégla hézagaiba. Ennek megléte rendkívül fontos. Egyrészt azért, mert kevesebb beton fogy. Az elpazarolt, befolyt cementlé a legdrágább része a betonnak. Másrészt a befolyt beton a tégla hőszigetelési tulajdonságait rendkívül nagymértékben csökkenti.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.