TETŐABLAKOK szigetelési megoldása.

2014. július 22.

Ablakszig_ szalay csaba _3Tetőtereink beépítésével a bevilágítás, vízzárás, szigetelés és hőtechnika kérdéseire is jó megoldást kell találunk. Azonban a régebbi tetőtéri nyílászáróktól egészen más paramétereket vártunk, mint manapság.

A mai tetőablakgyártók ezért két részre osztják a tetőtérbe beépíthető nyílászárók típusait. Az egyik a tetőkibúvók, míg a másik lehetőség a tetőablakok csoportja.

A tetőkibúvók lényegesen olcsóbbak a másik megoldással szemben, de a műszaki tartalmuk is visszafogottabb. Ezeket általában fűtetlen padlásterekben, kémény vagy más szerelőállás megközelítésénél alkalmazzák. Előfordulhat azonban, amikor csak szimplán szellőztetésre és bevilágításra vásárolják, hogy a padlástér komfortosabb kialakítású legyen.

Ablakszig_ szalay csaba _2A tetőablakok sokkal komolyabb szerkezeteket jelentenek. A tok és szárny összetett kialakításával több ütközési pont, nagyobb tömítettség érhető el. A vízzáró fóliagallér segítségével nagyobb biztonságot kapunk a beázással szemben, azonban a tetőablakok legfőbb problémáját nem a vízzárás jelenti manapság, hanem a hőtechnika. Erre a gyártók is hamar reagáltak. Így a különböző rétegszámú üvegezés, redőnyözhetőség is javította a szerkezetek használati értékét.

A problémát a beépítés során kialakult hőhíd jelentette. Itt azt kell elképzelni, hogy a nyílászáró beépítésével a szerkezet a lécezés síkjába került, amely következtében jelentős hő tudott kijutni a belső térből a tetőszerkezet-ablak kapcsolatánál. Ennek megoldására a gyártók különböző hőszigetelő csomaggal állnak rendelkezésre. Itt arra kell gondolni, hogy a nyílászáróinkra opcióként hőszigetelt burkolókeretet vásárolhatunk. Alkalmazása csak azokon a tetőkön lehetséges, ahol a szarufa és a tetőtéri ablak tokja közötti távolság mindkét oldalon kb. 3 cm. A hőszigetelő keretnek köszönhetően a szigetelés a tok felső síkjáig érhet. A kivitelezésnél nagyon körültekintően kell beépíteni, de a gyárilag előszerelt csomag szinte kizárja a beépítési hibalehetőségeket. A keret a hőszigetelés mellett a tetőfedő anyag és ablak megfelelő csomóponti kapcsolatát is szolgálja. Így a kiselemes tetőfedő anyagtól a lemezfedéshez való típusok között választhatunk. Ennek a megoldásnak köszönhetően kb. 5 Co-kal csökkenti a belső felület lehűlését.

Ablakszig_ szalay csaba _1A hőtechnikai értékek számításánál fontos szempont, hogy az adott nyílászáró rendelkezik-e valamilyen árnyékolórendszerrel. Erre a gyártók a tetőablakra szerelhető redőnnyel vagy belső árnyékolóval állnak rendelkezésünkre. Ezek feláras opciók, de tetőtéri lakások esetén mindenképpen érdemes alkalmazásuk.

Amikor tetőtéri nyílászárókat szeretnénk vásárolni, körültekintően válasszuk meg a rendszerhez való elemeket. Ezáltal kevesebb energiát használhatunk el és a penészesedés veszélye is csökkenhet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.