Szilikonok II.

2014. július 15.

shutterstock_82709977Korábbi cikkemből megismerhették a szilikonok rövid történetét és összetevőit. A cikk olvasása során kiderülhetett, hogy számos alfaja létezik ennek az univerzális tömítőanyagnak.

Az üvegező szilikont az ablaküveg-nyílászáró tömítésénél alkalmazzák legfőképp. Vízálló tömítést biztosít. Egyik előnye, hogy légköri nedvesség hatására gyors „bőrképzés” tapasztalható, és a kötési idő is hamar végbe megy.

A hőálló szilikont magas hőmérsékleti környezetben alkalmazzák. Általában ez gépészeti vezetékek hézagainak tömítését jelenti. Jól ellenáll a vegyszereknek.

A neutrális szilikont kis zsugorodású illesztésnél célszerű alkalmazni. Az előzőekben felsorolt tulajdonságok legtöbbjével rendelkezik. Szilikát anyagok tömítésénél előnyös.

Az építőipari szilikon átfogó tulajdonsággal bír, szintén az előzőekben felsoroltak legtöbbjével rendelkezik. Előnye még, hogy nem színeződik el az idő múlásával.

shutterstock_76062865Léteznek festhető szilikonok is. Olyan típust is választhatunk, amelyek nagy felületen elterítve ragasztóként is funkcionál. Itt leszögezném, hogy a szilikont nem ragasztóként kell megvásárolnunk, arra vannak más termékek. A típusok között a felhasználási terület mellett a műszaki adatok nyújtanak segítséget, melyek közül a rugalmasság, a kötésidő, és az alkalmazási hőmérséklet jelenthet fontos információt számunkra.

A tömítések elkészítése előtt a felületeket érdemes megtisztítani. Néhány gyártó a leírásában megemlíti, hogy nem fontos ezt megtenni az adott terméknél, de józan ésszel belegondolva a tiszta felület mindenféleképpen jobb tapadást eredményez.

A csomagolás általában műanyag tubusban történik. A munka megkezdése előtt le kell vágni az adagoló csonk végét a menetes rész felett. Ezután az adagolócsőrt kell feltekernünk és a kinyomó pisztolyba kell elhelyeznünk a tubust. A címkén az alkalmazást részletesen leírják. Mielőtt felhordanánk az alapozót vagy a tömítőt, jó ötlet lehet a munkaterület körbemaszkolása szigetelőszalaggal. Ez egyrészt biztosítja az esztétikusabb munkavégzést, másrészt jelentősen megkönnyíti a munka utáni takarítást. 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.