Szilikonok I.

2014. július 8.

szilikon _ szalay csaba1A szilikonok alapanyaga a szilícium. Ezt a kémiai elemet elsőként Berzelius állította elő tiszta formában 1823-ban. Az 1860-as években már szilíciumorganikus vegyületeket készítettek. Az igazi áttörést az 1940-es évek jelentették, amikor a „direkt-szintézis” kidolgozására került sor. Magyarországon az 1950-es évektől állítanak elő ilyen vegyületeket.

szilikon _ szalay csaba3A szilikon kiinduló anyag a szilícium. Katalizátorként rezet alkalmaznak, amelyeket 250-300 C0-on elegyítenek. A vegyipar fejlődése a szilikongyártásra is kihatott, ami azt eredményezi, hogy rengeteg területen nélkülözhetetlen az alkalmazása.  Az építőiparban a tömítések (különböző kócok, tapaszok) mellett, a szilikonfestékek vagy szilikonos vakolatokkal találkozhatunk. Több átfogó tulajdonsággal rendelkezik vagy rendelkezhet. Hő és hidegállósága nagy, hidrofób, UV, ózon és időjárásálló. Nehezen éghető, kiváló szigetelő. Élettani szempontból közömbös.

A tömítőszilikonoknál érdemes tudni, hogy nem minden szilikon, amiről első benyomásként feltételeznénk. Könnyű összetéveszteni az polymerekkel vagy akriltömítőkkel, hiszen ezek a típusok is kaphatók tubusos formában.

A szilikon tulajdonságairól említettem már néhány szót, de típusairól még nem. Az építőiparban a következő típusokat alkalmazzák legfőképp: professzionális, szaniter, üvegező, neutrális, építőipari, szilikonok.

A professzionális univerzális szilikon akár alapozó nélkül is alkalmazható, magas UV ellenállású. Fontos tulajdonsága, hogy tartósan rugalmas. Ajtók és ablakkeretek tömítéséhez, dilatációkhoz alkalmazzák.

szilikon _ szalay csaba2A szanikál szilikonok legfőbb tulajdonsága, hogy penész- és gomba-, valamint idő- és törésállóak. A megkötött szilikon a fürdőszobai vegyszerekre közömbös. A fürdőszobai és konyhai alkalmazásnál ez a típus nélkülözhetetlen, mert a magas páratartalom miatt könnyebben tapadnak meg itt a mikroorganizmusok. Az ilyen típusú szilikonoknál általában több színárnyalat közül választhatunk. Fontos, hogy a fürdőszoba sarkainál és a szaniterek találkozásánál a hézagokat ilyen típussal tömítsük.

Mint ahogy az a korábbi felsorolásból is kiderült, több szilikonfajtát is ismerünk. Ezek bemutatásával a jövő heti cikkünkben találkozhatunk. Tartsatok akkor is velünk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.