Geotextiliák

2014. július 1.

shutterstock_151819364A geotextilia az elmúlt húsz évben lett közkedvelt építőanyag. A geotextiliák olyan műanyagok, melyek számos területen felhasználhatóak mechanikai védő- és elválasztó, szűrő, illetve teherelosztó rétegként. A mélyépítéstől a tetőig szinte bárhol alkalmazhatóak, amennyiben a megfelelő típust választjuk.

Kavicsréteg alá terítve megakadályozza a gazosodást és a kavicsréteg talajjal való összekeveredését. Térburkolatok esetén is igen hasznos. A térkőburkolat alá fektetve terhelés-elosztó rétegként megakadályozza a felület hullámosodását. Ezt különösen ott érdemes alkalmazni, ahol várható nagyobb gépjárműforgalom, és a térkő bütüjének kialakítása nem ad kellő kötést az építőelemek között. Aszfaltburkolatok alá terítve a feszültségelosztásban is szerepe van, csökkentve a nyomvályúk kialakulását. Díszkertek esetén a geotextil a kerti tavaknál alkalmazzák szeretettel. A tavak fóliája alá helyezve védelmet nyújt a kilyukadással szemben. Pázsit alá helyezve a vakondtúrások előfordulását csökkenti.

shutterstock_190403762Családi házak építésénél az egyik legnagyobb szerepe a vízszigetelési rendszer kialakítása. A szivárgók körbecsomagolásával megakadályozza, hogy vízelvezető rendszer eltömődjön. A dombornyomott rendszerekre kasírozva a víz egyenletes levezetését garantálja a draincsőig. Műanyag szigetelések esetén védő-elválasztó rétegként alkalmazható. Ez fontos, hiszen a különböző műanyag szigetelőlemezek a habszigetelésekkel sok esetben összeférhetetlenek. Az előzőekben említett két tulajdonságot ötvözve alkalmazható, amikor zöldtetőt alakítunk ki. Ez esetben véd és elválaszt, miközben a víz elvezetéséről is gondoskodik.

A geotextilia polipropilénből vagy poliészterből készül. A megfelelő típus kiválasztásánál általában két tulajdonságra figyelünk. Ez a sűrűség, melyet általában g/m2-ben adnak meg, illetve a szakítószilárdság, amit kN/m-ben mérnek.

shutterstock_149237750A geotextilia készítésének módja szerint szőtt, nemszőtt. Főbb jellemzője a magas szakítószilárdság és a kis nyúlási érték. Általában a nagy teherhek súlyának elosztásánál alkalmazzák. Olyan esetben is segítséget nyújt, amikor talajcserét kellene alkalmazni. Az utóbbi textília tűnemezeléssel készül. Előnye, hogy a nyúlás és szakítószilárdság hossz és keresztirányban is egyforma. Ez a gyártás végén a kétoldali hőkezelésnek köszönhető. Általában az ilyen típust szűrőrétegek kialakításakor, mechanikai elválasztáskor és különböző anyagok védelménél alkalmazzuk.

Különös felhasználású geotextilia, amit természetes anyagból készítenek. Anyaga lehet kókuszból vagy szalmából szőtt. Ott használják, ahol az erózióval szemben a természetes vegetáció megtelepedéséig óvni kell a rézsűt.

A fentiekből láthatjuk, hogy a geotextiliák nagyon fontos és hasznos építőelemek. Alkalmazásuk hosszútávon megtérülő befektetés.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.