Megoldások a társasházak közötti szigetelésre

2014. június 24.

A hangok terjedése mindennapi életünkhöz szükséges, ám otthoni, nyugodt pihenésünk egyik igen zavaró hatása is lehet.

A hangok terjedésének típusai lehetnek ún. testhangok illetve léghangok.

shutterstock_89591350A testhangok – főleg társasházi lakások esetén – már komoly problémát okoznak. Ez lehet függőleges vagy vízszintes szerkezeten keresztül. A probléma fő forrása általában az, hogy nincsen kellően átgondolva a tervezés. Amennyiben mégis, akkor a kivitelezés árának csökkentése érdekében olcsóbb építőanyagokat vagy rossz szerkezeti megoldásokat alkalmaznak.

Az egyik tipikus problémaforrás a födém és lépcsőház megoldásánál jelentkezik, de erről már egy korábbi cikkünkben szó esett.

A lakások közötti léghang-gátlásra is találhatunk előírásokat, amelynek a gyártók igyekeznek megfelelni. Általában ez azt eredményezi, hogy nehéz tömegű anyagot kínálnak, amely nagymértékben csökkenti a hang átterjedését az egyik szomszédtól a másikba.

shutterstock_140632534Kerámia építőanyagok esetén így akár 25 cm-es lakáselválasztó falakat is készíthetünk. Az építés menete hasonló a kerámia falazáshoz, viszont a nagy üregeket három-négy soronként, emeletmagas falak esetén akár egy ütemben is végezhetjük. A nagy tömegű beton a léghang terjedését jelentős mértékben csökkenti. A kerámia „zsaluzat”-nak köszönhetően a vakolás is egy technológiával végezhető, mivel ilyen esetekben általában a többi falazat is kerámiából készül.

Választhatunk ún. Machupon 20-as hanggátló betonelemet is, amely szintén vakolható. Ennek előnye, hogy segítségével keskeny falazat alakítható ki, így a hasznos alapterületünk is nagyobb lesz.

A lakáselválasztó falak készülhetnek mészhomok téglából is. Ez nagyobb testsűrűségű, mint a pórusbeton elemek, mégis könnyen kivitelezhetőek.

A fa és beton ötvözete akusztikailag kedvező tulajdonságokkal bír, ezért a fabeton építőanyagok kiválóan alkalmazhatóak lakáselválasztónak. Az ilyen típusú terméket több gyártó is forgalmaz Magyarországon. Az építőelem itt is egy „zsalutégla”, amit betonnal öntenek ki.

shutterstock_267964Más megoldást igényelnek a már elkészített falak utólagos akusztikai javításai. Itt általában könnyűszerkezetes megoldásokkal kombinálva javíthatjuk a komfortérzetünket. Ez azt jelenti, hogy egy előtétfalat kell készítenünk a meglévő fal elé, amelyet vagy függetlenítünk a tartófaltól, vagy ún. lengőkengyeles vázszerkezettel alakítjuk ki. Az utóbbi esetben egy hanglágy anyaggal kapcsolódik a falszerkezethez az előtétfal vázszerkezete. Más forgalmazónál az ilyen falazatokat tömeg-rugó rendszerként említik. Ez a már a hangelnyelésben is részt vesz. Hátránya, hogy a térből helyet vesz el.

Az akusztika javítható, ha dilatált, dupla falszerkezettel készítjük a falazatainkat. Ilyenkor a két fal közti üreg (dilatáció) helyességére kell figyelni az építés közben.

Amennyiben a szerkezetek nem felelnek meg az igényeinknek vagy a követelményeknek, akkor ezek megfelelő burkolással javíthatók. Fontos tudni, hogy a keményhab szigetelés rontja, míg a szálas javítja ezeket az értékeket. Külső homlokzati falnál az átszellőztetett, kéthéjú szerkezet akár 10 dB értékkel is javíthatja a léghang-gátlás értékét. Fontos szempont, hogy lakáselválasztó falakban kerülendő a gépészeti vezetékek elhelyezése, mert azok jelentősen növelik a zaj terjedését, emellett csökkentik a falazat akusztikai értékeit.

A fenti megoldások valamelyikével csendes otthont alakíthatunk ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.