A bitumenes szigetelések

2014. június 10.

A szigetelésgyártás hosszú folyamat során érte el azokat a sikereket, amikkel ma találkozhatunk.

Szemiramisz függőkertjében is alkalmaztak már bitumen-jellegű vízszigeteléseket. A mai ipari szigetelésgyártás alapjai a desztillált bitumennel kezdődtek. Ennek a hidegen hajlítása már +5 0C és hőállósága +50 0C között mozog, így ezen módosítani kellett.

13701373_sA hagyományos desztillált bitumenes vízszigetelés tulajdonságait oxigén átfúvatásával kapjuk. Ennek köszönhetően már 0 0C és 70 0C között vált alkalmazhatóvá. Hátrányai közül a nagy alakváltozást és az öregedési hajlamát jegyezném meg. Fontos tudni, hogy a modern plasztomer bitumenes szigeteléssel nem szabad összeépíteni!

A plasztomer bitumen APP, XPP, EPM adalék belekeverésével készül. A hideghajlíthatósága -5-10 0C körül mozog, ami nem egy eget rengető érték, viszont a hőállósága kiváló +130-150 0C körüli. UV sugárzásnak ellenáll. 50%-os alakváltozást bír húzásra és nyomásra.

Az elasztomer bitumenes lemezeket (SBS) először a franciák kezdték alkalmazni. Kb. 30% műanyagot kevernek bele. Rendkívül rugalmas. Hőállósága 100-110 C0 között, míg a hidegen hajlítása -20-40 0C-os tartományban mozog. Az anyag előnye, hogy nem fárad ki a nagy rugalmassága ellenére sem.

Léteznek még öntapadó SBS lemezek, melyeket nagy lejtésű tetőknél vagy robbanásveszélyes helyeken alkalmazhatunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a különböző szigetelőlemez-típusok előnyeit együttesen alkalmazva készítenek oxid-elasztomer vagy plasztomer-elasztomer termékeket is. Ezek a duólemezek.

A modern bitumenes lemezeknél a rétegfelépítés is egy fontos tényező. A lemez alsó részén a tapadásgátló fólia található, majd a bitumenkeverék, hordozóréteg és végül a felületképzés adja meg a biztonságos rétegfelépítést.

A lemez alsó részén a kasírozás lehet filc (D), pala (S) vagy homok (F).

22435408_sA hordozóréteg lehet papír (R), ami azonban 15% vizet képes felvenni és könnyen szakad. Létezik még az üvegfátyol (V) üvegszövet (G). A poliészterfátyol (PV) hordozó jó a szakítószilárdsággal bír. Az alumínium hordozójú lemezeket (AL) párazárás, míg a réz hordozójú (Cu) típusokat gyökérállóság esetén alkalmaznak.

A felületképzés a bitumenes lemez felhasználási helyétől függ. Az alátétlemezek tapadásgátló anyaggal vannak ellátva, hogy a szállítási állapot (feltekerve) során ne tapadjanak össze. Ennek elérésére alkalmaznak különböző finomságú homokot (F), talkumot (T). A zárólemezek felülete palaőrleménnyel (S) van borítva. 

A szigetelés készítésénél a bedolgozás is legalább annyira fontos, mint a szigetelőanyag minősége. A hibás szigetelés nem szigetelés, mindig hibátlanul kell kialakítani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.