Beton utókezelése II.

2014. június 3.

shutterstock_40485580Korábbi cikkemben a beton utókezelésének módjairól tettem általánosan említést. Azonban komoly méretű, speciális szerkezetek betonozása és annak utókezelése komolyabb mérnöki munkát követel meg. A különleges betonszerkezet pedig különleges szigetelési és kivitelezési körülményeket hozhat létre.

A nagy tömegű betonoknál a cement hidratációjánál keletkező nagymennyiségű hő ellen intézkedéseket kell tenni. Ez a beton kötésének késleltetésével is elérhető. Ilyenkor a betontechnológus által meghatározott adalékanyagokat használják fel.

Amikor ezekkel az anyagokkal nem tudják elérni a kötésidő lassítását, akkor külön hűtőrendszert építenek a vasalathoz. Ezen keresztül a hűtött vízzel tudják kontroll alatt tartani a hőmérsékletet. A kiépített rendszerhez tartozik a hőmérő berendezések elhelyezése.

shutterstock_153590006Másik fontos terület az, amikor a betonozás télen megy végbe. Itt a különböző hőmérsékleti kategóriáknál más-más intézkedéseket kell meghozni. (Téli betonozásról később lesz szó). A korszerű fagyásgátló, vagy kötésgyorsító adalékokkal tudjuk csökkenteni a beton tönkremenetelének rizikóját. Előmelegített beton esetén fontos, hogy a lehűlés minél lassabban menjen végbe. Ezért a leghatékonyabb megoldás az, amikor hőszigetelő-táblákat helyeznek a felületre. Kritikusabb időjárás esetén zárt munkateret hoznak létre, és ezen belül fűtést biztosítanak. A cement kötésének megkezdése előtti betonfagyásnál nem történik komolyabb probléma, mert ilyen esetben lassú felmelegítéssel a hidratációs folyamat megindul, a kötések nem károsodnak. Téli betonozásnál az utókezelési eljárást nem lehet locsolással végezni!

A vízzáró betonok utókezelése is gondos odafigyelést igényel. Ilyen esetben a betonokat 14 napos korukig állandó nedvesség alatt kell tartani (vagy megfelelő felületi szerrel kezelni). Óvakodni kell a beton hírtelen kiszáradásától, mert akkor repedések keletkeznek, ami a vízzáró betonoknál nem megengedett.

A beton utókezelésére és kizsaluzására is megtalálhatók az interneten segédletek.

Általános utókezelési időtartamok a 20 Celsius-fokos napi középhőmérsékletre a következők lehetnek:

-          minimum 36 óra normál szerkezetnél,
-          7 nap magasépítési szerkezeteknél,
-          14 nap vízzáró szerkezeteknél,
-          28 nap nagy felületű pályaburkolatok esetén.

Az utókezelést a kizsaluzás is befolyásolhatja. Az sem mindegy, hogy a zsaluzat korszerű, illetve hagyományos megoldással készült-e. A hagyományos fa módozat esetén a héjazat vízfelvevő képessége nagyobb, így a beton kötéséhez szükséges vizet elszívja. Ilyenkor még a zsaluzat deformálódása is előfordulhat, hiszen a nedves faanyag, megduzzadhat és ezáltal plusz feszültségeket közvetíthet a betonra.

shutterstock_152735828Az utókezelésnél a leírt módszerek mellett ügyeljünk, hogy a betont ne érje kötés közben dinamikus hatás. A felületre friss betonozás után csak akkor lépjünk, amikor meggyőződtünk annak teherviselő tulajdonságairól. A felület sérüléseinek elkerülését úgy is végezhetjük, hogy pallót helyezünk a felületre, így tömegünket nagyobb felületen tudjuk elosztani. Amennyiben valami hiba csúszik a beton utókezelésébe, akkor annak mértékét betontechnológussal állapítassuk meg! A felületi leválásokat, repedéseket betonjavító anyagokkal kezelni lehet. A szerkezeti hibák javítását az adott szituációtól függően lehet csak megállapítani.

Arra törekedjünk, hogy a beton készítésénél és utókezelésénél a lehető leggondosabban járjunk el, mert az így kialakított megoldás hosszú évekig „meghálálja” a befektetett munkák fáradalmait.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.