Beton utókezelése

2014. május 27.

shutterstock_122605705A betonozás komoly, műszaki munka, mely a pontos receptúra alkalmazásával kezdődik. Az anyag bedolgozása nagy odafigyeléssel és kellő tömörítéssel végezhető. A tömör beton légmentesen körülzárja a vasalatot, így az nem érintkezik levegővel. A beton ebben az esetben a saját segédszerkezetének szigeteléseként is értelmezhető.

A mai cikkemben a beton utókezeléséről lesz szó, melyből kiderül, milyen módon kaphatunk tartós szerkezetet.

shutterstock_94237147A betonszerkezet jó minőségének feltétele a gondos tömörítés. Régebben ezt a folyamatot elnagyolták vagy teljes mértékben elhagyták. A konstrukció egyik alapvető eleme a megfelelő víz/cement tényező. Az anyag legdrágább eleme a cement, ezért ennek minimalizálására törekszenek. Ez az arány általában 0,4 körül mozog, de a modern betonoknál a 0,2-0,3 körülire is le lehet szorítani. Ez azért is jó, mert a beton gyorsabban éri el a kezdő szilárdságát, illetve jobb betonminőség érhető el.

A hátránya ellenben az, hogy az utókezelésre nagyon oda kell figyelni. A beton kötése (hidratációja) során hő keletkezik. A hő által a víz eltávozik a betonból. Kis víz/cement tényezőnél a víz párolgásával további hő nem tud eltávozni és ezért megéghet a beton. A cementkötések tönkremennek és a beton nem éri el a tervezett szilárdságát. Ennek kezdeti jele, amikor a betonfelület bemattul, durvább esetben a felszínen megrepedezik. (Hajszálrepedések, zsugorrepedések alakulnak ki.)

A kiszáradás veszélyét fokozza a szél (huzat), az erős napsütés és a magas hőmérséklet.

shutterstock_185823047A beton utókezelésének módja a kisebb volumenű munkák esetén manapság is a felület locsolása. Ez a hatékony megoldás viszont folyamatos felügyeletet igényel. Arra kell törekedni, hogy a felület mindig nedves legyen, továbbá a betonra ne nagy sugárral, hanem permetszerűen érkezzen a víz. Ezt el lehet érni úgy is, hogy a felületet nedves filccel vagy szövettel takarjuk le. Ebben az esetben azonban számítani kell arra, hogy a felületen a terítés nyomai meg fognak látszani. Megfelelő zsaluzatnál (vízszintes felületek esetén) az elárasztás is lehet kielégítő megoldás. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő, mivel a szegélyzsaluzat minősége vagy nem megfelelő, vagy megfelelő zsaluzat esetén annak költségei miatt, hamar megtörténik a kizsaluzási folyamat.

Nagyobb munkáknál a felületet párolgás gátló szerrel permetezik be. Ez azért jó, mert az optimálisan beállított víz/cement tényező esetén a szilárdság eléréséhez szükséges víz eltávozása gátolva lesz. Ez egy nagyon fontos momentum, mert a beton nem károsodik, a készítése és utókezelése során sem kell plusz vízmennyiséget beletenni, ezáltal a szilárdság sem csökken.

A párolgást gátló szer permetezésénél arra ügyeljünk, hogy a felületről ne folyjon le, a födémen ne álljon tócsába a permetezett anyag. Az előbb felsorolt tényezőket kerüljük, hiszen az anyag nem olcsó és pazarlása teljesen felesleges. A helyes felhasználás esetén (és az anyagtól függően) a bevonat szép fehér, ellenőrizhető felületet képez.

A speciális utókezelési eljárásokról (vízzáró beton, téli időjárás) és az utókezelés időtartamáról a következő bejegyzésemben lesz szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.