Különleges bitumenes szigetelés

2014. május 20.

A bitumenes vízszigetelésnek számos előnye létezik, ugyanakkor a korszerű műanyag vízszigetelő rendszerekkel szemben nem tudott minden területen versenyképes maradni.

shutterstock_65577694Ennek egyik oka, hogy a lapostetők kialakításánál a párakiszellőzés megoldása körülményes volt, melyet egyenes szigetelési rétegrend esetén egyszerűbbé kellett tenni. Ez különösen nagy problémát jelentett a tetőfelújítások esetén, hiszen a régi vízszigetelést és hőszigetelést gyakran nem bontják el, hanem annak tetejére új rétegekkel alakítják ki a szigetelést. Az ilyen típusú megoldás mindig új, betervezendő szigetelési csomópontot eredményez, ahol megnő a kockázata annak, hogy a szakmunkás hibázzon (ez gyakran következik be a párakiszellőző elem beépítésénél). A hibás beépítés okozta szigetelés tökéletlensége miatt a beázás veszélye is megnőhet. További problémát okoz a bitumenes lemezek külső behatások elleni védelme. A nagy hő- és UV sugárzás is erős terhelést okoz a szigetelésnek, amely ezáltal gyorsabban öregszik.

Az előbb említett problémák gyártástecnológiai megoldása rendkívül sok műveletet igényel, amire a műanyaglemez vízszigetelés-gyártók már korábban válaszoltak (ott az anyagok összeférhetőségével adódtak problémák, nem pedig a helyes kialakítási megoldásokkal).

Az egyik vezető bitumenes lemezgyár megoldása – ami európai szabadalommal is rendelkezik – az a Speed Syntan SBS megoldás.

A vízszigetelés lényege, hogy a pára- és gőznyomás kiegyenlítés, a felületvédelmet egy rétegben oldja meg. A rendszer alsó oldalán lévő speciális hőálló bevonat garantálja, hogy a kialakított páracsatornák tökéletesen funkcionáljanak a szigetelés teljes terjedelmében.

shutterstock_65608639A lemez szélén lévő sávok hőre aktiválódó öntapadó felületek. Ez a gyártói leírások alapján gyorsabb kivitelezést biztosít és a lemezt is védi az átégetés ellen. Ezeknek köszönhetően többé a lemeztoldások mentén nincs szükség a bitumen ömlenyre. A toldásokat a korábban előírt 15 cm vastagság helyett már 8 cm szélességben elég kivitelezni. Ráadásul a kialakítás révén a palazúzalék sem olvad be a két szigetelőlemez közé.

A kivitelezés első lépése itt is a tetőfelület megtisztítása. A szerkezetnek szilárdnak és száraznak kell lennie. Második lépésként modifikált kellősítőt kell használni. Ezután a lemezek fektetése következik pörzsölővel (hőaktiválással alkalmazandó). Záró rétegként a fényvisszaverő bevonatot kell a lemezek felületére felvinni, amely a lemez élettartamát jelentősen megnöveli.

A lemez ára igen magas. A technológiai megoldásai azonban ésszerűek. Kíváncsian várom, hogy mennyire fog elterjedni ez a szigetelési megoldás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.