Nyílások körüli szigetelési problémák

2014. május 13.

ablak szig2Nyílászáró szerkezeteink beépítése nehéz feladat. A problémát az eredményezi, hogy a szerkezetben új csomóponti megoldásokat kell kialakítani. A gyártók előírásai ellenére minden épület egyedi, ezért a részletek megoldásait mindig mérlegelni kell.

Abban a szituációban különösen nehéz helyzetbe kerülünk, amikor a nyílászárót egy meglévő épületben kell cserélnünk. Itt több kötöttség van. A vízszigetelési és hőszigetelési problémák mellett még az esztétikai elvárásnak is nehéz megfelelni.

A fő problémát ilyen esetben az jelenti, hogy a beforduló hőszigetelés csökkentett vastagságú lesz (kb. 2 cm) vagy a nyílászárónk – és ezáltal a bevilágító felületünk – lesz kisebb méretű. Utóbbi esetében a beforduló hőszigetelés vastagsága megegyezhet a ház többi részén találhatóval.

ablak szig4Problémát jelenthet még, amikor az ablakunk szemöldöke íves vagy szegmens ívű kialakítású. Ilyenkor vastagabb hőszigeteléssel csak darabolva tudjuk az ívet követni, vékonyabb megoldás esetén is körülményes a szép kialakítás. Az íves megoldásnál még a vízorr meglétét is nehéz kivitelezni, pedig ez nagyon fontos eleme a szigetelésnek.

Amikor zsaluziával vagy redőnnyel találkozunk egy felújítandó házon, akkor annak átalakítása vagy visszabontása szükségessé válik. Gyakran ilyenkor a redőny vezetősínéig szigetelnek. A redőnyszekrényekkel kapcsolatos kialakítási problémákkal már egy korábbi bejegyzésemben foglalkoztam.

ablak szig1Új nyílásáthidalás esetén az ablak helyét kell először meghatározni. Amennyiben ezt már tudjuk, akkor az áthidalás ezen síkjába kell a hőszigetelést kialakítani. Nagyobb építőelemgyártó cégeknél minden falvastagságra adnak jó megoldást, de a kivitelezők azonban erre nem mindig ügyelnek. Az áthidalás problémája viszont a hőhíd, hiszen a szerkezeti anyag általában vasbeton vagy acél áthidaló, ami rosszabb hőszigetelő, jobb hővezető. Ezért különösen ügyeljünk annak helyes kialakítására, amikor a falszerkezetűnk hőtechnikailag kiváló és ezért hőszigetelés nélkül is megfelel az előírásoknak. Ilyen esetben az egymás mellé elhelyezett áthidalásoknál várható az ablak feletti penészesedés kialakulása.

ablak szig5A nyílászárók alsó csomópontjánál is megszokott a hibás konstrukció. Erkélyeknél a régi épületek esetén az azonos szerkezeti magasságok (födém) esetén csak fellépéssel érhető el, hogy a hőszigetelés megoldottá váljon. A vízszigetelésnek itt is több problémájával találkozhatunk. Vagy nincsen felvezetve a szigetelés, vagy a profilon elhelyezett lyukak is le vannak takarva, így az ablak/ajtó profilba bejutó víz nem tud távozni.

ablak szig3A nyílászáró és a falszerkezet közötti távot PUR-habbal szokták kitölteni. Itt ajánlatos a vízzáró kivitelű, zöld színű hab alkalmazása. A gyakori hiba az, amikor a kifújt és megszilárdult habot utólag vágják le, így a zárt külső réteg felületét ismét nyitottá teszik. Fém nyílások esetén különösen fontos, hogy ezeknek a réseknek tömítettsége, vízzárósága megoldott legyen különböző szalagokkal.

Amennyiben szeretnénk, hogy ne legyen probléma ablakaink szigetelésével, így ebben az esetben érdemes konzultálni szakemberrel a kivitelezés megkezdése előtt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.