Az ereszcsatornák szerepe a vízszigetelések tehermentesítésében

2014. május 6.

Épületeink fontos része a megfelelően tervezett és kivitelezett csapadékvíz-elvezető rendszer. Ez jelentheti az ereszen, vagy a teraszokon elhelyezett típusokat is, mindegyik hozzájárul az épület vízszigetelésének tehermentesítéséhez.

A rendszer feladata, hogy a csapadékvizet tervezett és biztonságos módon levezesse épületünkről. Ennek fontosságát általában a csatorna hibája esetén vesszük észre, hiszen a falazat könnyen leázik, és ott megjelennek annak nyomai.

IMG_9524A csatornák alakja lehet félkör illetve négyszögszelvényű is. A magyar és a német szabvány szerint készülő csatornák eltérő peremezéssel készülnek. A hazai szabvány esetén a csatorna mindkét oldalán befelé készül a peremezés (csöves beszegés), míg német szabvány esetén, a külső oldalon a kifelé peremezett csöves beszegést, a belső oldalon pedig a vízkorc-visszahajtást irányozzák elő. Az ereszcsatornák méretét előzetesen kalkulálni kell.

Kialakítás szempontjából két alaptípust különböztetünk meg. Az egyik, amikor fekvő ereszről, míg a másik esetben csüngő vagy függő ereszről beszélünk. A módja szerint lehet külső és belső vízelvezetésű csatornát kialakítani.

IMG_9523Családi házunk esetén általában a függő típust választják, hiszen ennek olcsóbb és gyorsabb a kivitelezése is. A megfelelő lejtés kialakítása a csatornakampók kialakításával érhető el. Figyeljünk arra, hogy a csatorna külső oldala alacsonyabb legyen, mint az épület felöli része, így a csatornacső eltömődése esetén a megtelt csatornából közvetlenül nem az épületünkre folyik a víz. A csatornák tervezésekor a dilatációkra figyeljünk. Ez a csatornatartó kampók kialakításánál is jelentős szempont, hiszen a nagy tágulási mozgást biztosítani kell. Hosszabb szakaszon dilatációs elemeket kell beiktatni. Az attika-áttörések esetén is fontos, hogy egy segédcsőbe vezessen a lefolyócső.

IMG_9521A fekvőeresz csatorna kialakítása már komolyabb tudást igényel. Általában igényesebb vagy régi épületek esetén találkozhatunk ezzel a megoldással. Itt az eresz alsó részénél a bádogozás alatt teljes deszkázat elkészítését kell végezni. Fontos a helyes csatornakialakítás, hiszen a csatorna és az első cserépsor közti bádogos lefedés hossza a hajlásszögtől függően eltérő. A csatorna vezetésének két megoldása létezik. Az egyik, amikor a cserépsort tarjuk vízszintesen és a lejtést a csatorna megfelelő hajlításával érjük el (nem egyforma hosszú elemekből történik a hajlítás). A másik megoldás esetén egyforma elemekből készül a csatorna hatása és az egész rendszer felhelyezése a lejtés mértékét adja meg. Ebben az esetben azonban nem lesz szép a cserép-csatorna kapcsolata.

Létezik olyan eset, amikor külön melegítőhuzalt kell vezetni a csatornában, ami a hidegben bekövetkező fagyást, jégdugó kialakulását akadályozza meg.

Az ereszrendszereknél opcionális elem a lombkosár. Ezzel és a csatorna időszerű tisztításával rengeteg problémától szabadulhatunk meg.

Amennyiben észleljük az eresz valamilyen hibáját, azt érdemes azonnal kijavítani, hogy ezzel kizárjuk az ereszcsatorna hibájából bekövetkező vakolatsérülést. Ha a vakolat nem sérül, akkor a vakolatfelújítás jelentős összeggel sem terheli idő előtt a pénztárcánkat. A szép és igényes bádogos munka esetén csatornarendszerünk méltóképpen emeli házunk esztétikáját. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.