Nyílászárók szigetelésének javítása árnyékolókkal

2014. április 29.

Arról már írtam korábban, hogy milyen megoldásaink vannak a már meglevő ablakunk, ajtónk, bevilágítónk szigeteléseinek javításaira, ha a tömítőgumi elöregedett, vagy a zárszerkezet elkopott. De arról még nem esett szó a Szigetelésblog hasábjain, hogy a jól szigetelő nyílászárónk izoláló képessége hogy javítható tovább.

IMG_9272A tok alapanyagának kiválasztása is döntő szempont. Amit az alumínium tokozás esetén az alacsonyabb karbantartás költségeken nyerünk, évek alatt elveszítjük a magasabb fűtésköltségeken. Az alumínium tok ugyanis némileg rosszabb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, mint a fa, vagy műanyag társai. A probléma abból adódik, hogy az alumínium jó hővezető. Ezt a tokprofil gyártói is jól tudják, ezért a tok teljes hosszában műanyag hőhídmegszakító elemekkel segítik az ablakot a kedvezőbb hőszigetelő képesség elérésében. Ezt a megoldást azonban csak a modernebb aluablakoknál alkalmazzák, és így is csak nagyjából duplája a tok hőátbocsátási tényezője a fa vagy műanyag ablakénak. A fa és műanyag ablakok tokjainak hőszigetelő képessége nagyjából azonos, de ez függ attól is, hogy a fa tok milyen vastagságú, illetve a műanyag profil hány légkamrával rendelkezik. Számszerűleg kifejezve ez azt jelenti, hogy az átlagos, de már modern, napjainkban gyártott műanyag és fa ablaktok U értéke 1,0 és 1,4 W/m2K közé esik, míg a jobb alumíniumtoké 1,8 és 2,2 W/m2K közé.

IMG_9274Azt már kevesebben gondolnánk, hogy egy jól felszerelt redőny, függöny, vagy árnyékoló is jótékonyan járul hozzá az ablak szigetelő-képességéhez. Pedig akár egy jól megválasztott redőny is segíthet a téli és nyári hőmérséklet-szabályozásban. Elsősorban az ablak felületére eső sugárzás mértékét csökkentve mérsékelhetjük a nyílászáró felületének hőterhelését. De ha nincs lehetőségünk külső árnyékoló felszerelésére, akkor is létezik alternatív megoldás. Egy vastagabb függöny az ablak által közvetített sugárzó hőt is képes jótékonyan megszűrni. De mit jelenthet ez nekünk pontosabban? Napvédelem szempontjából egy normál hőszigetelő üvegezéssel ellátott ablak hozzávetőlegesen a külső sugárzás 75-80%-át engedi át a szobabelsőbe. Amennyiben ezt csak belső oldalon tudjuk árnyékolni, textilfüggöny esetén 50%-kal, reluxával 40%-kal csökkenthetjük tovább a bejutó sugárzást. Napsugárzás és hővédelem szempontjából a legjobb megoldás mégis a külső árnyékoló, mellyel a lakótérbe jutó sugárzás akár a 80%-a is visszatartható. A jó értékhez az is hozzájárul, hogy míg a belső árnyékoló esetén igen, a külső árnyékoló esetén nem melegszik fel túlzottan az üvegfelület, így az üvegházhatás is csak korlátozottan érvényesül.

Az ablak szigetelőképessége tovább fokozható még olyan kombinált szerkezetekkel, mint például a szigetelt tokozású, habbal kitöltött redőny, mely használatával akár a belülről kifelé áramló energia 20-30%-a is megtakarítható, míg egy sűrűbb szövésű függöny esetén ez az érték csak 10-20%. A belülről távozó energia visszatartására természetesen a kombinált rendszer adja a legjobb megoldást, mellyel akár 30-40%-os megtakarítási érték is elérhető.

Mint látjuk, nem csak nyáron, de télen is nagy hasznát vesszük egy-egy felszerelt árnyékolónak, mely nem csak a kíváncsi szempárok ellen véd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.