Lépcsőházak hangszigetelése

2014. április 22.

Társasházak esetén komoly problémát jelent a lépcsőházak hangszigetelése.

A korábban épült megoldásoknál nem figyeltek még a lépéshang-gátlás követelményeire. Ez részben annak is köszönhető, hogy más szabványoknak kellett megfelelni. Emellett még az igényszintek sem voltak olyan magasak, mint manapság.

shutterstock_143065813A korábbi épületeknél is fontos volt a gazdaságos és gyors kivitelezés. Ezért a lépcsőházi főfalak (esetleg falakban lévő pillérek) hordozták a függőleges közlekedési utak szerkezetének terheit. Ezért a lépéshangokból keletkező frekvenciákat a lakások falai mérsékelték, vagy adták tovább hang formájában. Ez az, ami nehezen viselhető.

A legjobb megoldás, ha független tartószerkezete van a lépcsőháznak. Ez kiküszöböli a közvetlen érintkezést a lakások falával. Mivel itt önálló tartószerkezetről beszélünk, ezáltal ennek építési költségei igen magasak. Gazdaságosabb megoldást jelentett, amikor a lépcsőfordulók voltak „befészkelve” a főfalalba. Ilyenkor az előregyártott lépcsőkarokat beemelték a helyükre, így azok a falazattól függetlené váltak. Ebben az esetben a lépcsőkar pontos felfekvését nem lehetett biztosítani, ezért egy neoprén szalagot tettek a födém és a lépcsőkar találkozásához. Ez jó megoldás volt, hiszen egyenletes felfekvést biztosított az elemeknek, emellett a hangok terjedését is tompította. A probléma itt az, hogy ez a szalag az évek múlásával keményedik, és ezáltal a zajokat is jobban vezeti.

Ma már a tervezőknek ezzel a problémával is foglalkoznia kell.

shutterstock_154507397Új építésnél egyszerű és kézenfekvő megoldás, ha olyan rendszert választunk, amely teherbíró, de a lépéshangok terjedését gátolja. Ilyen a Schöck Tronsole rendszer. Ennek alkalmazásával a tartószerkezetbe építik be, majd ehhez a konzolszerű elemhez kapcsolják a lépcsőszerkezetet. A rendszerben megtalálható az előre gyártott szerkezetekhez tartozó és a helyszínen készített monolit konstrukciókhoz tartozó elem is. A lépcső szerkezetének függetlenségét meg kell tartanunk az építés során, ezért a rendszerhez tartozó többi elem is fontos tartozék.

shutterstock_109552622Felújításnál vehetjük nagy előnyét a Mapesonic rendszernek. Ez 2 és 4 mm-es tekercsekben vásárolható poliuretán ragasztóval egymáshoz kötött parafa és gumiszemcse bázisú hangszigetelő lemez. Nagy előnye, hogy közvetlenül burkolható, így a csekély rétegvastagságának köszönhetően számottevően nem növeli a födém összvastagságát.

Bármelyik rendszer alkalmazása esetén a burkolási munkákra is érdemes figyelmet fordítani. A lábazati burkolatot úgy rögzítsük az oldalfalra, hogy az ne érintkezzen a padlóburkolattal. A keletkező fugát lágy tömítőanyaggal töltsük ki.

A tervezésnél figyelnünk kell arra is, hogy lehetőleg a lépcsőkarok korlátjai függetlenek legyenek egymástól, így az nem dolgozik egy rendszerként az épületen belül, kizárva a hanghatások továbbvezetését más szerkezetekhez.

Kellő figyelemmel kiváló megoldást hozhatunk létre, így nyugalmas életteret tudunk biztosítani magunknak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.