Nyílászáróink fejlődése

2014. április 15.

Épületeink szigetelésének javítása a nyílászáró-szerkezetek felújítását és/vagy cseréjét is megkövetelheti.

IMG_9232Kezdetekben a takaratlan nyílásokon keresztül jutott fény a belső térbe. Rossz időben fával, vagy bőrrel takarták el a nyílásokat. A nagy fejlődést a rómaiaknak köszönhetjük, hiszen ők használtak először üveget a nyílások védelmére. Ezt követően konstrukciók formája, alakja, díszessége a különböző korszakok meghatározó elemeivé váltak. Ekkor azonban elsősorban az egyházi és palotaépítészetben kerültek alkalmazásra. A polgári otthonokban a XVI. századtól kezdett gyakorivá válni az üveg alkalmazása. A fa ablakok nyithatóvá válása több fontos tulajdonság javítását is eredményezte.

A fa ablaktípusok között két fő válfajt különböztethetünk meg. Hagyományos és a korszerű típusok léteznek.

IMG_9227A hagyományos típusnál a gerébtokos ablak a leggyengébb hőszigetelő értékekkel rendelkező megoldások egyike. Itt az ablak egy tokból és egy szárnyból állt. A szárny 2x-es ütközéssel záródott a tokhoz, ami a légzárás szempontjából fontos. Az üvegező horony a szárny külső oldalán van, ezért az üvegezést kívülről kell végezni. Az üveget általában gittel rögzítették. Ennek a típusnak az épületfizikai tulajdonságai nagyon gyengék.

Jobb megoldás már a kapcsolt gerébtokos változat. Itt az előzőekben megismert szerkezettel találkozhatunk, azonban a különbséget az eredményezi, hogy két gerébtok egy szerkezetté van kapcsolva. Mivel a nyitásirány megegyezik, így a külső oldali nyílászáró mérete kisebb, mint a belső oldalié. A konstrukció előnye, hogy a két szárny közé bezárt levegővel és a dupla üvegezéssel jobb hőszigetelő-értéket kapunk. A légzárás is jobb, hiszen a száraz ütközések száma is duplája a szimpla, gerébtokos megoldáshoz képest.

IMG_9234A pallótokos megoldásnál is két szerkezet közti réssel találkozhatunk. Itt egy pallótávolságra találhatjuk egymástól a két szárnyat. A beépítéséhez kávakialakítás szükséges. A különlegessége az, hogy a két szárny azonos méretű, de ellentétes irányban nyílnak. A külsőoldali szárny kifelé, a szabadba nyitható. Ennek a megoldásnak a felső oldali részén a víz bejutása ellen egy léccel vízorrot kell képezni.

Az egyesített szárnyú vagy más nevén tessauer nyílászárók megjelenése szintén fejlődést hozott. A tok és a szárny, már 3x-osan ütközik, nagyobb tömörséget biztosítva. Ehhez viszont nagyon precíz asztalosra van szükség. A szerkezet lényege, hogy a szárnyat szélesebb profilból készítik, ami két részből áll. Ezeket a tessauer csavarok tartják össze. A csavarok kicsavarozása után lehet szétnyitni a profilt és megtisztítani az üvegfelületek belső oldalát. A széles szerkezet vetemedésre hajlamos.

Az előzőekben felsorolt ablakokat manapság már gumi vagy más tömítőszalag tokra történő ragasztásával igyekeznek felújítani. Ez azért hasznos megoldás, mert a vetemedés miatt kialakuló pontatlanságok ellenére is megfelelő tömörség biztosítható vele.

IMG_9228A korszerű fa nyílászáróknál a tömítés már alapelem. A többrétegű hőszigetelt üvegezés miatt a szerkezet is vastagabb. A vetemedés kiküszöbölése végett a profilt rétegelt, ragasztott elemekből készítik. Itt a profilképzés már korszerű, ezért a több irányban nyíló, rejtett vasalatokat választhatunk a pénztárcáknak megfelelően. A külsőoldali felületek, akár fémmel burkolhatók is lehetnek.

A nyílászárók megvásárlása után a fontos a helyes beépítés. Mindenképpen ügyeljünk a kellő tömítés és hőszigetelés meglétére.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.