Hőtérkép, Termográfia, Hődiagnosztika

2014. április 8.

shutterstock_170646572A hőkamera egy olyan épületdiagnosztikai eszköz, melynek segítségével elkészíthetjük a hőtérképet egy adott lakó vagy ipari ingatlanról. Ennek segítségével pontos mérési eredményeket kapunk az épületről hőtechnikai szemszögből. Ezen felül nemcsak a szigetelési problémákat, hőhidakat (és az ezzel járó penészesedés okát), nyílászárók tömítetlenségét fedhetjük fel, hanem az építményben futó víz és fűtéshálózat szivárgására is fényt deríthetünk. A hőkamerával készített hőtérkép segítségével kétségtelenül sok olyan problémára világíthatunk rá, amelyet megjavítva, megoldva, rengeteg energiát takaríthatunk meg. Ezzel hozzájárulva a környezetünk megóvásához is, ami a mai világunkban, a figyelem középpontjában áll. Mindezek mellett ez a technológia bizonyos elektromos problémák feltárásában is a segítségünkre lehet. Zárlatos kapcsoló, rossz bekötés, túlterhelt vezetékek, stb.

hokamera2Amennyiben jelenlegi életterünk energetikai költségeit magasnak tartjuk, legyen szó a fűtés vagy a légkondicionáló berendezés által fogyasztott elektromos energia költségéről, érdemes elgondolkodni erről a diagnosztikai eljárásról. Új építmények esetén is szóba jöhet a hőkamera alkalmazása, mely ellenőrzésként rávilágít arra, hogy az épület hőszigetelése megfelelően lett-e ellátva, a kivitelező cég szakszerűen járt-e el és megfelelő anyaggal dolgozott-e. A legtöbb esetben a hő olyan helyeken is távozhat, vagy törhet be lakásunkban, ami elkerülheti a figyelmünket. Ilyen lehet a bejárati ajtó, vagy az ablak nem megfelelő tömítése, ami sok okból adódhat. A hőkamera egy igen pontos, ám nagyon drága eszköz, és ehhez is nélkülözhetetlen a szakértelem. Ezért az ilyen jellegű munkához mindenképpen hívjunk segítségül egy erre szakosodott vállalkozást. Szerencsére már nagyon sokan foglalkoznak ilyen jellegű tevékenységgel. Ennek a piaci versenynek köszönhetően a hőtérkép elkészítése már nem akkora költség, és ezek a szakemberek a feltárt problémára a legtöbb esetben javaslatot is tesznek.

höterkep_ shutterstock_158907575A hőkamera az emberi szem által nem látható, infravörös sugárzást érzékeli, amelyet a különböző tárgyak (és élőlények) bocsátanak ki. Ezt jeleníti meg vizuálisan, thermoképként, melyekhez maga az eszköz rendel különböző színeket. Ezek a színek különböző hőmérsékleteket jelölnek. Ezeket értelmezve lehet az adott problémákat észrevenni, ezáltal azokra helyes javaslatot kidolgozni. Az esetek többségében a melegebb színeket a vörös színek jelölik, míg a hidegebb részeket a sötétebb (általában kék) színek. Tehát ha hőszigetelést vizsgálunk, minél sötétebb a kép, az annál jobb, minél világosabb, annál több meleg szökik ki otthonunkból. Az infravörös sugárzás nagysága, melyet a hőkamera érzékel, attól függ, hogy a mért felület, mekkora hőmérséklettel rendelkezik. Minél nagyobb ez a hőmérséklet annál több infravörös sugárzást bocsát ki. Fontos megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a hőkamera nem hőmérsékletet mér, hanem az infratartományú sugarakat, a hősugárzást.

Azt gondolom, hogy a hődiagnosztikának sok esetben van létjogosultsága. Ezért érdemes elgondolkodnunk az alkalmazásán. A fenti példák is azt igazolják, hogy több olyan eset van, ahol a legegyszerűbben, pontosan és bontás nélkül, hatékonyan és költségkímélően találhatunk megoldást a fennálló problémánkra vagy éppen megelőzhetjük azt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.