Hőszigetelések hibái- Kivitelezési hiányosságok és azok tünetei III.

2014. április 1.

Már az előző heti cikkeimben is foglalkoztam a homlokzati hőszigetelések készítése közben vétett hibák, hiányosságok részletezésével. A témával foglalkozó utolsó cikkemben átvettük a szigetelések rögzítéseinek lehetséges hibáit, így nincs más hátra, hogy a befejező munkálatokra fókuszáljunk.

simitas_123RF_ 14031397_sA rögzítési munkafolyamat után következik a ragasztóanyag felhordása. A ragasztást mindig fentről lefelé kell végezni. Tipikus hiba, amikor az erősítőháló leengedése után húzzák át a ragasztóréteget. A helyes megoldás ezzel szemben, amikor a felület egy részét megkenik ragasztóval, és ebbe a friss rétegbe nyomják bele a hálózást egy új réteg ragasztó segítségével. Ezáltal a háló ténylegesen a ragasztóanyagba kerül, ami által hatásosan erősíti azt. Nagyon olcsó és gyors munkafolyamat szokott elmaradni ezután. Az ablakok körüli sarkokon, ahol a síkbeli feszültségek nagyobbak, oda átlósan hálóerősítést kell tenni. Ezt hulladékanyagból is felhasználhatjuk. Ennek hiánya esetén a sarkoknál elindul egy repedési folyamat, aminek utólagos és esztétikus javítása nem lehetséges.

alap_ 123RF_24257676_sA rendszer esztétikáját a homlokzatra kerülő nemesvakolat adja. Ezt a lépést egy fontos folyamat előzi meg. Az alapozóréteg felhordásával erősebb tapadóhidat képezünk, így a vakolat készítése szebb és könnyebb lesz számunkra. Nagy melegben történő munkavégzésnél fordul elő az, hogy ezt az alapozóréteget több rétegben is fel kell hordani. Előfordulhat, hogy a nemesvakolat nem tapad megfelelően. Ekkor ezt a folyamatot még egyszer meg kell ismételnünk. Ennek hiányában rengeteg anyag hullik a földre. Fontos említést tenni arról, hogy a vakolat felhordásánál megfelelő számú embert kell biztosítani. Ugyanis a munkahézagok meglátszanak. A két különböző időpontban vakolt felületet szépen egybedolgozni nem lehet. A dryvit rendszereknek ez egy igen nagy hátránya. A javításokat úgy lehet viszonylag szépen elkészíteni, ha javítandó felület környezetén egy négyzet vagy téglalapnyi területet kijelölünk és festőszalaggal körberagasztjuk. A javítandó felületre a nemesvakolatot felhordjuk, majd eztán még a friss vakolat körül a szalagot eltávolítjuk. Ilyenkor a vakolat rétegvastagsága következtében a javítandó felület szélei erősen látszanak, amit az ujjunk segítségével még friss állapotban tompítani tudunk.

hajlaterosites_ 123RF_24257680_sA falak szigetelésénél a megfelelő hőszigetelő rendszer alkalmazásával a hő veszteség akár 30-40%-a megtakarítható. Felhívom a figyelmet arra, hogy a hőszigetelési rendszerek választásakor komplett rendszereket alkalmazzunk. Ez azért fontos, mert minden gyártó a saját rendszer elemeihez tervezte a hőszigetelő rendszerét és az esetek többségében, a megfelelő hatásfok csak így érhető el.

Összességében a megfelelő anyag választásával hosszú távon gazdaságosabbá tehetjük az épületünk engergiafogyasztását.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.