Hőszigetelések hibái - Kivitelezési hiányosságok és azok tünetei II.

2014. március 25.

szigeteles_ 123RF_ 20925079_sElőző héten a hőszigetelés készítésének első fázisaival, és az ekkor elkövetett hibákkal ismerkedhettünk meg. A mai bejegyzésben folytatódik a kivitelezés lépéseinek, és a kivitelezés problémáinak bemutatása.

A kiválasztott hőszigetelő-rendszer tábláit elhelyezhetjük ragasztóval is, ami fagyveszélyes. Ennek kiküszöbölésére újabban PUR habot (Poliuretán hab) használhatunk. A ragasztó elhelyezésének módjáról a gyártók eltérő megoldásokkal rendelkeznek. Amit fontos elkövetni a ragasztás készítésekor, hogy a dűbelezési helyek alatt mindig legyen egy „pogácsázás”. A táblák szegélyeit vagy hézagosan, vagy telibe szokták ragasztani. A teljes felület ragasztása kerülendő, és jelentős többletköltséget eredményez.

A ragasztás során a táblák precíz elhelyezésével sok időt tudunk megspórolni a későbbi munkafolyamatoknál.

szigeteles_ 123RF_ 24040784_sA gyártók előírásainak megfelelően különböző típusú dűbelekkel rögzíthetjük a tábláinkat. Ez elméletileg nem kötelező, viszont gyakorlatban nagyon fontos, mert a homlokzat felülete (vakolat, festék) nem ad kellő biztonságot. A ragasztásos és dűbeles rögzítéssel együttes alkalmazásával a szélső és a sarokmezőknél az erősebb szélszívás esetén is biztos védelmet nyújt.

A ragasztás után, de még a dűbelezés előtt a táblákat síkba kell csiszolni. Számtalanszor látszik a kész felületen az, amikor ezt a munkarészt kihagyják. A ragasztóréteggel már nem lehet szépen elvégezni ennek javítását.

dubelezes_ 123FR_ 24040785_sMiután a sík felületet elkészítették a szakemberek, a dűbelezés következik. Ennek több típusa ismeretes. A dűbelek elhelyezése és mennyisége gyártónként eltérhet. Vannak olyan forgalmazók, akik a táblamezőkbe kettő rögzítést írnak elő, és nem szeretik, ha az illesztésekbe történik a rögzítés. A dűbelek fejeit síkba kell helyezni a tábla felszínével. Amennyiben kilóg a fej, azt a későbbiekben ragasztóval nem fogjuk tudni eltakarni. Amikor a fejet túlságosan megütjük, akkor több ragasztóval tudjuk csak orvosolni a hibánkat. Vastag hőszigetelésnél (kb. 15 cm fölött) nehezebb ezt a munkafolyamatot elvégezni, és a táblánk könnyen megsérülhet. A korszerű rögzítéseknél már a hőszigetelőanyag típusa szerinti „kupakkal” készülnek, így a rögzítéssel kialakuló pontonkénti hőhíd nagyságát csökkenteni tudjuk.

Vannak olyan műszaki ellenőrök illetve kivitelezők, amelyek a dűbelezés előtt kihúzódási vizsgálatot végeznek. Itt néhány dűbelt az alapfelületbe elhelyeznek, és egy mérőeszköz segítségével ellenőrzik, hogy milyen erő kell a kihúzódáshoz vagy a rögzítés tönkremeneteléhez.

Ha a fent leírt rögzítési eljárásokat betartva készül a szigetelés, csökken a pontszerű hőhidak kialakulásának veszélye, ezáltal hatékonyabb szigeteléshez jutunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.