Klímahomlokzatok

2014. március 11.

IMG_8462Nagy felületű homlokzatok esetén számos építészeti megoldással találkozhatunk. A mai energiatudatos megoldások között a klímahomlokzati rendszer kialakítása ésszerű. Ez építészetileg is és hőtechnikailag is előnyös.

A rendszert úgy kell elképzelnünk, hogy a külső falazat (vagy nyílászáró) elé egy másik konstrukciót helyeznek el. A két szerkezet távolságát általában úgy tervezik, hogy a karbantartási munkák elvégzéséhez a karbantartó eljutása könnyen megoldható legyen. Ez a távolság azért is jó, mert az ablak feletti árnyékoló mélysége is megfelelő lesz, amennyiben vízszintes szerkezetekkel szeretnénk meghatározni a benapozás mértékét. A másik megoldás keskenyebb (kb. 25 cm-es) szerkezeti konstrukciót jelent. Itt a fény bejutásának mértékét már csak függőleges árnyékolókkal lehet megoldani. Ilyen lehet a motoros lamella vagy roló. Egyre több helyen az árnyékolókat már központi számítástechnikai rendszer irányítja.

IMG_8387A tervezés szempontjából is kedvezően fel lehet használni a klímahomlokzatokat. Amennyiben a koncepció egy homogén felület megtervezéséről szól, úgy lehetőség van egy teljesen sík architektúra kialakítására. Ez kedvezően hat az épületben lévő emberekre, mert a külső szerkezetnek védő szerepét felhasználva, nyitható ablakok kerülhetnek a belső oldalra.

Hőtechnikai szempontból egy kürtőhatás keletkezik, ami állandó levegőáramlással jár. Itt arra kell gondolnunk, hogy a meleg levegő önállóan el kezd áramlani felfelé. A gépészeti berendezésekkel a levegőáramlást egyszerűen és gazdaságosan lehet szabályozni. Ennek köszönhetően a belső szerkezet falai nem fognak úgy felmelegedni nyáron, mint hagyományos megoldások esetén. Hideg időkben a helyiségekből áramló megnövekedett párát segíti elszállítani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA kisebb mélységű szerkezetek előnye, hogy emeletmagas rendszerben is kaphatók, így a kivitelezési folyamatokat meggyorsítja. A tervezés során ennél az esetnél meg kell oldani, hogy az üzemben tartás könnyen elvégezhető legyen. Talán a klímahomlokzatok legnagyobb előnye, hogy nagy magasságok esetén is biztosítható a természetes szellőzés. A szélnyomást a külső szerkezet veszi fel, így nem történik különösebb probléma, ha az irodai ablakokat kinyitják. A szellőzés esős időben is biztosítható.

Nagy forgalmú utak mentén az ilyen kialakítással csökkenthetjük az épületek zajterhelését is. Ezt fokozhatjuk a szerkezetek tervezetten eltérő tömegével. A klímahomlokzatok felhasználásával több nemzetközi energetikai rendszer kritériumainak tudunk megfelelni. Magyarországon szerencsére egyre több szép megoldással találkozhatunk. Járjunk nyitott szemmel!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.