Szendvicspanelek

2014. március 4.

Az építőiparban a kivitelezési idő nagyon jelentős tényező. Fontos szempont még, hogy a befektetés milyen költséggel valósul meg.

szendvicspanel_ shutterstock_65440387Az építőanyag rohamos fejlődésével létrejöttek a szendvicspaneles építési módok. Ezt a rendszert általában vázas épületeknél alkalmazzák. Úgy képzeljük el az ilyen típussal épített megoldásokat, hogy az épület tartószerkezetének megépítése után elkészítik a fogadószerkezetet, amire a szendvicspanel elemeket rögzítik. Így a gyorsan és egyszerűen felépíthető rendszer által egyszerre teljesülnek a térelválasztásra, mechanikai és hőtechnikára vonatkozó követelmények is.

Az elemek felépítése igen egyszerű. A panel két oldalán vékony fém burkolat van. A külső tér felőli részénél ez a „fegyverzet” vastagabb. A köztes rétegbe hőszigetelés kerül. A hőszigetelés lehet ásványgyapot vagy poliuretán anyagú.

A panelek típusát a beépítési helyüktől függően kell választani. Készülnek tetőpanelek illetve falpanelek. Az elemek nagyobb merevségét bordázatokkal érik el. A közel vízszintes helyzetű (tetőpanelek) esetén ez a bordázat számottevően nagyobb.

szendvicspanel_ shutterstock_65625145A panelek kapcsolatainak kialakítása gyártóktól függően változik. Azonban szinte minden gyártónál a tömítőszalag elhelyezése kötelező a csomópontnál. Az elemek rögzítése látható illetve rejtett módon is történhet. Az elsőként említett verziónál teherelosztó elemet (kalottát) is el kell helyezni, ahol közvetlenül a tartószerkezethez történik a rögzítés. A panelek egymáshoz való rögzítésénél ez az elem nem mindig szükséges. Csak horganyzott vagy rozsdamentes típusú csavarok használhatók fel. A csavarfej és a szendvicspanel közé megfelelő alátéttel és tömítéssel ellátott csavarokat lehet alkalmazni. Minden elemnek tanúsítvánnyal kell rendelkezni.  Ez fontos kritérium, mert a műszaki átadás-átvételi eljárásban a teljesítménynyilatkozatokat az építtető felé át kell nyújtani.

Ablakok és áttörések készítésénél kéziszerszámokat használhatunk. A gyártói előírásokra itt is fokozottan ügyeljünk.

szendvicspanel_ shutterstock_138118229Az élgerinc, vápa és eresz csomópontokhoz a gyártók kidolgozott részletrajzokkal rendelkeznek. A kivitelezés előkészítésnél a szerelési sorrendet ez alapján kell meghatározni. Az előkészítői fázisban a munkavédelmi megoldásokat végig kell gondolni, hiszen magasan, nagyméretű elemek mozgatása és elhelyezése történik.

Ezzel az építési megoldással gazdaságosan építhetünk. Ennek következtében gyakran csak a funkciót kiszolgáló épületek keletkeznek, így építészetileg sokszor hangsúlytalan megoldásokkal találkozhatunk. Ez azonban a gyártói fejlesztéseknek köszönhetően már csak a múlté.

A szendvicspanel rengeteg előnnyel rendelkezik. Kiváló minőségének köszönhetően hosszú ideig szolgálja tervezett funkcióját.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.