Üregszigetelt építőelemek

2014. február 25.

uregszigetelt 2Az építőelem-gyártók folyamatos versenyben vannak egymással, hogy melyik termékük rendelkezik jobb tulajdonságokkal. Manapság az ilyen tulajdonságok közül kiemelkedő fontossággal bír a hőátbocsátási tényező.

Az elemgyártók éppen ezért először az anyagok tulajdonságaival próbáltak jobb értéket produkálni. Ez megfigyelhető volt a kerámia építőelemnél, amikor az agyagba fűrész- és szénport kevertek, amellyel apró légpórusokat hoztak létre a kiégetés során. Ezáltal javult a hőszigetelő képesség.

Ennek ellenére a kor nem elégedett meg ezekkel az adatokkal. Az anyag módosítása után jött az elemek méretének változtatása. A 30-as falazóelemekből először 38-as elemeket készítettek, ma már azonban a 44 cm körüli szélességgel is gyakran találkozhatunk. Közben a vázszerkezet módosításával is javítottak az értékeken. Megjelentek a N+F-es termékek, amelyek az elemek közti kapcsolat kialakításával váltak értékesebb termékekké. A belső szerkezet módosításával hosszabb utat kellett megtennie a hidegnek, amíg eljutott a belső térbe. Ezáltal viszont csekély mértékben csökkent a teherbírás.

Mivel a falazatban az építőelem már kedvező tulajdonsággal bírt, így a kötőanyag jelentette a hátrányt. Ezért először megjelentek a csiszolt téglák. A technológia révén vékonyabb hőszigetelő habarcságyazatot lehetett használni.  E téren a fejlődést már a ragasztóhabok megjelenése jelentette. Ez komoly előnyt hozott a kivitelezés területén is, hiszen felgyorsította az építési folyamatot és az építési tevékenység -5 Co-ig végezhetővé vált.

uregszigetelt 3A követelmények azonban egyre csak szigorodtak. Jelen esetben már ott tartunk, hogy ismét az elemek vázszerkezetén módosítanak. Az elemen belül a teherbíró bordák már a külső síkkal párhuzamosan készülnek és ezeket vékony kötőbordák merevítik. A vastag teherbíró bordák következtében az üregek mérete jelentős mértékben megnövekedett, a teherbírás nem csökkent. Ezt kihasználva a gyártók különböző típusú szigetelőelemekkel töltik ki az üregeket.

Az üregek hőszigeteléssel való kitöltése más termékeknél is megfigyelhető. A különböző beton falazóelemek (zsaluelemek) szélessége is megnövekedett. A hőszigetelőlapok elhelyezésével azonban a teherhordó betonréteg méretei nem változtak. A falazatban így akár 16 cm vastag hőszigetelés is kialakulhat.

Érdemes jól megválasztani, hogy milyen típusú hőszigetelőlappal rendelkezzenek ezek az elemek. A nanotechnológia fejlődése révén már a szénporos hőszigetelő-anyagokkal 0,02W/m2K értéket javíthatunk a hőátbocsátási tényezőn, egy hagyományos szigeteléshez képest.

A fejlesztéseknek köszönhetően elkerülhető – a mai szabványok szerint – az utólagos hőszigetelés készítése házaink falaira. Amennyiben ide is készítünk szigetelést, azzal csak javíthatunk épületünk hőtechnikai besorolásán.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.