Cellulózszigetelés II.

2014. február 18.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElőző cikkemben rövid bevezetést adtam a cellulózszigetelés tulajdonságairól, a mai rovatban elkészítéséről adok részletesebb felvilágosítást.

A szigetelés elhelyezése az alábbiak szerint történhet. Zárófödémre a befújással történő alkalmazás ajánlott. Ez nyílt (nyitott) befúvással használható, amennyiben nem akarunk járható felületet kialakítani a padláson. Falaknál illetve tetőtérbe a zárt befúvás ajánlott. Ez azt jelenti, hogy oszlop vagy szaruközönként egy-egy helyen 3-5 bar nyomással kerül betöltésre a szigetelőanyag, amely ebből kifolyólag kellően tömörödik. A gépészeti és villamos szerelvényeket hőhíd- és roskadásmentesen befedi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA befújható szigetelőanyaggal ellentétben a padlófeltöltő anyag manuálisan kerül bedolgozásra (beömlesztéses megoldás) és kizárólag nem terhelhető szigetelésként használják vízszintes szerkezeteknél. A szigetelőanyagot a kívánt rétegvastagságban egyenletesen ki kell önteni, szintbe hozni. A szükséges mennyiség kb. 35 kg/m³.

Harmadik alkalmazási területe, amikor teherhordó rétegként a szigetelő pelletet használjuk. A szigetelő pellet cellulózrostból álló granulátum, amelyet padlóépítésnél lehet felhasználni. A 3-8 mm szemcsenagyságú granulátumot a kívánt beépítési magasságban egyszerűen ki kell szórni, ezt követően pedig elsimítani. Ily módon 30-80 mm beépítési magasságú úsztatórétegként lehet létrehozni. Nagy ömlesztett súlyuk (500 kg/m³) alapján a szigetelő pelletek elsősorban a kiváló hangszigetelő értékekkel rendelkező teherhordó szigetelőrétegek készítésére alkalmasak.

Ennél a szigetelési megoldásnál is ügyelni kell arra, hogy a helyes páratechnológiai rétegek meglegyenek a szerkezetben. Helyes szerkezet esetén a szigeteléssel a nyári meleg bejutása is késleltethető. Ezt a hatást a szakma fáziseltolódásnak nevezi. Ez a viszonylag nagy térfogatsúlyából ered (40-65 kg/m³). Könnyűszerkezetes épület esetén nagy előny, a kiváló hőszigetelés révén pedig az épület lehűlése is későbbre tolódik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz előzőekben leírtak alapján érzékelhető, hogy a szigetelés kivitelezése sem okoz komoly problémát. A kiszóródott anyag újra felhasználható. Tetőtéri ablak utólagos beépítése is lehetséges. A régi kettős deszkázott födémek esetén könnyen megoldott azoknak szigetelése is, hiszen egy deszka felszedésével a gerendaközök könnyen feltölthetők. A legkisebb beépíthető vastagság befúvásos technológia alkalmazásakor falaknál 10 cm, födémeknél 15 cm. A készítés során porvédő maszk használata kötelező. Úgy gondolom, hogy ezzel a hőszigetelési eljárással sok helyen csökkenthetjük szerkezeti rétegrendünket. Beépítésével környezettudatosabb épületeket építhetünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.