Cellulózszigetelés I.

2014. február 11.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA házaink hőszigetelése egyre fontosabb. Rengeteg fejlesztés történik, amellyel az anyagok különböző tulajdonságát igyekeznek javítani. Egy újkori fejlesztés eredménye a következő sorokban taglalt eljárás is, a cellulózszigetelés.

Két szempontból igen kecsegtető ez a szigetelőanyag, aminek hővezetési tényezője kiváló (0,039 W/m2K). Az egyik, hogy környezetvédelmi szempontból előnyös, hiszen ez a szigetelő anyag rendelkezik a legmagasabb újrahasznosított anyagtartalommal a ma forgalomban lévő szigetelő anyagok közül. A szigetelőanyag 90 százaléknyi összedarált újságpapírból és 10 százaléknyi veszélytelen bór-sóból készül. Utóbbi tűzvédelmi szempont miatt kerül az építőanyagba, amellyel együtt igen magas tűzállósági osztályba sorolható. Emellett a rágcsálók sem károsítják. A kivitelezésnél nem keletkezik vágási hulladék.

cellulose_ shutterstock_100678696A másik előnye, hogy a befúvásos technológia révén rendkívül jó az anyag kitöltő képessége. Rés- és vágásmentesen tölti fel az üreget úgy, hogy kellően tömör lesz. A forgalmazók szavatolják, hogy szigetelőanyag a későbbiekben sem fog összeesni, mint például bizonyos szálas hőszigetelések esetén várható, amikor azok nedvességet kapnak. A cellulózszigetelés képes nedvességet felvenni és leadni anélkül, hogy a szigetelőképessége romlana. Ez számomra elég különös tulajdonság, de ez az állítás több gyártónál is megjelenik.

A kivitelezői leírásokban sorra hőhídmentes szerkezetek készítését vállalják. Ez azonban nem lehetséges, hiszen a szarufák közé való befúvás során a szarufa alá nem kerül annyi szigetelés, így itt szerkezetileg „hőhídasabb” lesz a konstrukció. Ezenkívül az alaki hőhidakat nem lehet kiküszöbölni semmilyen módszerrel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFelhasználási módja igen sokszínű. Azonban itt érdemes figyelni, hogy különböző típusú helyeken más-más térfogatsúlyú megoldás a kivitelezhető. Alkalmazhatjuk új épületben, felújítás során, alacsony energiájú vagy passzívháznál, ferde tetőben vagy zárófödémben, köztes födémben, aljzat alatt, belső és külső szerelt falakban, homlokzatok szigetelésekor vagy gépészeti aknákban.

Az, hogy milyen módokon kivitelezhető ez a szigetelés, milyen tényezőket kell figyelembe venni a kivitelezésnél, arra a következő blogbejegyzésemben fogok részletesen kitérni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.