Tetőtér-beépítések szigetelési hiányosságai, hibái

2014. február 4.

IMG_5488A tetőtér-beépítés egy nagyon érdekes megoldás a tekintetétben, hogy régebben a felsőbb emeleten elhelyezkedő lakások ára volt a kedvezőbb. Manapság a tendencia megfordult, így a szép kilátással rendelkező lakások viszik a prímet. De ezek szigetelései nem minden esetben felelnek meg az elvárásoknak.

A probléma általában az, hogy a padlást régen eredetileg nem élettérnek szánták. Így előfordulhat, hogy jelentős szerkezeti átalakításokkal kell számolni a tervezésnél. Ilyen lehet például, ha a padlásfödém és a szigetelt tető közt nem megfelelőek a belméretek, mivel a szigetelt tető felépítménye elvehet a hasznos belmagasságból. Menthetetlen esetekben jobb megoldás lehet, ha új, tetőtér fogadására alkalmas fedélszék készül. Ez ugyan engedélyköteles, de az alaprajzi és tető rétegrendi kialakításánál szinte nincsenek kötöttségek. A szigetelés is előre tervezetten kerülhet be, így a szerkezeti rendszereket, hőtechnikai rétegrendeket is könnyebben ki tudjuk alakítani.

IMG_5489Sajnos az egyik legnagyobb probléma az utólagos tetőtér-beépítés kapcsán, hogy a rétegrendek kialakítása, helyreállítása is igen körülményes. Emiatt a szigetelés rétegrendje gyakran hiányos, hibás. Régen a tetőcserép alá nem helyeztek el porhó elleni fóliát. Utólagosan a porhó ellen védő fóliát bontás nélkül elhelyezni nem lehetséges. Így az utólagos szigetelő munka a tetőfedő elemek bontásával indul meg.

A tetőszigetelés hibáinak felkutatása után kezdődik a rétegrendek utólagos kijavítása. A tetőtér beépítésének hátránya, hogy nyáron a tetőtér meleg, télen hideg. Hibásan elvégzett utólagos beépítésnél nem tudunk sokat tenni a felmelegedés ellen. Csak az új szigetelés kialakításakor, a tető természetes kiszellőztetésének helyes megválasztásával mérsékelhető a nyári túlmelegedés. A téli hőmérséklet biztosítását egyszerűbb megoldani, hiszen a szarufákra merőlegesen elhelyezett lécezések közé többlet hőszigetelést tudunk berakni, akár utólag is.

IMG_7708A fűtés berendezéseit (radiátort) az ablak alá érdemes helyezni, mert az ablaküvegen a párakicsapódás problémáit megoldhatja. Itt a kivitelezők számos hibát tudnak elkövetni, mind a fóliarétegek csatlakoztatásánál, mind a burkolat síkjainak helytelen kialakításánál, ami a levegő cirkulációját befolyásolja. Fontos megjegyezni, hogy a tetőablakoknál és a tetősíkból kiugró felépítményeknél páratechnikai okokból impregnált gipszkarton lapot kell használni.

A padló rétegrendjének kialakításánál a lépéshangszigetelés problémái merülnek fel leggyakrabban. Ennek helyes megoldása fafödém esetén körülményes, hiszen annak bontásával érhető el. A másik nehézséget a vizes helyiségek kialakítása jelentheti, hiszen itt egy vízszigetelő rétegrend is bekerül, amelyet szilárd, merev felületre kell helyezni. Az itt létrejövő rétegrendi többletvastagságot nehéz elkerülni, így a padlósíkban egy szintbeli ugrás keletkezhet.

Egy tetőtéri lakás megvásárlása a szigeteltség szempontjából mindig nagyobb rizikót jelent, mint egy masszív falakkal határolt lakásé. Hogy megbizonyosodhassunk a kellő szigetelés meglétéről, egy műszaki szakértői vélemény, vagy egy hőkamerás vizsgálat lehet segítségünkre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.