Kétrétegű átszellőztetett homlokzatok

2014. január 28.

IMG_7816Korábbi cikkeimben többször írtam már az átszellőztetés helyes kialakításáról. Mai bejegyzésemben arról lesz szó, hogy pontosan mit is jelent az átszellőztetés, miért fontos annak helyes alkalmazása.

Épületeink komfortérzetét jelentősen befolyásolja, hogy milyen hőérzetünk van benne. Megfigyelhetjük, hogy régi vastag falazatú, nagy faltömegű épületekben nyáron hűvösebb, télen melegebb van, mert a nagy tömeg lassabban veszi fel a környezet hőmérsékletét.

IMG_0591A mai korszerű falazóanyagok, azonban jóval kisebb tömegűek. A kerámia építőelemeket is szén és fűrészporral készítik már, amely az égetés során kiég az anyagból és a helyén levegő marad. Ez előnyös tulajdonság, hiszen a hőszigetelő érték javítását okozza. Hátránya, hogy a nyári hőterhelés ellen kisebb a hatékonysága.

Ezeknél a faltípusoknál megfelelő szerkezeti (esetleg építészeti) kialakítással javíthatjuk a hőtechnikai értékeket is, amelyre a kétrétegű átszellőztetett (háthézagos) homlokzat eredményes megoldás lehet.

IMG_5874Ennek a homlokzattípusnak a lényege, hogy van egy tartószerkezet külső oldali hőszigetelő réteggel, ami előtt a légrés található. A falazat külső oldalán a burkolat helyezkedik el, valamilyen segédszerkezettel csatlakoztatva a tartófalazathoz. A külső burkolat lehet szerelt rendszerű (táblás burkolatok) vagy épített (kisméretű tégla) szerkezetű.

Miért is jó ez a megoldás?

A hőszigetelés révén megfelelő hőszigetelő értéket tudunk kialakítani. A légrésen keresztül az ott meginduló levegő által (kürtőhatás) mindig kedvező páratartalom adódik. Ezért a szerkezet építőanyagain belül kevesebb a páramennyiség, vagyis a hőszigetelési értéke nem romlik jelentős mértékben. (Ez a fűtési időszakban jelentős.) Emellett a nyári hőterhelés csökkentésében is komoly szerepe van.

A tartószerkezet védelmét ellátja, mert az előtétszerkezetet érik közvetlenül az időjárás viszontagságai.

IMG_6660Néhány hátránya is van ennek a megoldásnak. Az egyik az ára. Jelentős költségekkel jár. A másik hátrány, hogy a szerkezet összvastagsága megnövekszik. Ez azért jelenthet problémát, mert a vállalkozóknak a házépítés során az adott területre vonatkozó beépítési százalékot nem szabad átlépniük. A céljuk pedig az, hogy minél nagyobb alapterületű lakásokat tudjanak eladni. Ezért törekednek arra, hogy a falszerkezetek minél vékonyabbak legyenek.

Mire ügyeljünk a kétrétegű homlokzatoknál?

A be és kiszellőzés helyes kialakítása nagyon fontos kritérium. Szem előtt kell tartanunk, hogy a rögzítőelemek rozsdamentes anyagból készüljenek, vagy kellő védelemmel legyenek ellátva. A rögzítési megoldások a burkolat típusának függvényében változhatnak. Az átszellőztetett légrés helyes vastagsága számítással határozható meg, de általában 4-6 cm elegendő a függőleges szerkezetek esetén. Nem szabad kihagyni a be- és kiszellőzésnél a rovarháló beépítését.

Aki megteheti, annak jó választás ez a szerkezettípus.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.