Belső oldali hőszigetelés II.

2014. január 21.

A múlt heti cikkem folytatásaként most a belső oldali szigetelések korszerű megoldásaival foglalkozunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMelyek lehetnek ezek a rendszerek? Extrudált polisztirolhab vagy üveghab termékeket is alkalmazhatunk. Ennek ajánlott mértéke 3-5 cm, és közvetlenül vakolható, vagy gipszkartonnal elburkolható. Ezek viszonylag jó hatással gátolják meg a szerkezetbe történő párát. Az üveghab szigetelés egy kiváló termék, de ennek az árát is megkérik.

Újabb megoldást jelent az aerogél hőszigetelő paplan alkalmazása. A végleges felületeket itt is kialakíthatjuk gipszkarton táblákkal. Azonban a gyártó ajánlása szerint, a ragasztásos vagy dűbeles rögzítéssel és üvegszövet erősítéssel a hőszigetelés közvetlen vakolása is megoldható. Itt azonban figyelembe kell venni, hogy a szigetelésen átmenő dűbeles vagy csavaros rögzítéssel a hőszigetelést megsértjük. A rendszer előnye, hogy csekély falvastagság mellett ad jó hőszigetelő értéket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA korábbi problémák mellőzésére alkalmas és jó építőanyag a Multipor hőszigetelés. Ez mész, homok, cement, víz és pórusképző anyag hozzáadásával készül. Legfőbb előnye, hogy tömör, alaktartó és nem éghető anyag. Belső oldali hőszigetelésként alkalmazva kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén megnöveli a falazatok belső felületi hőmérsékletét, így csökkentve a páralecsapódást. A hőszigetelési rendszer az anyagtulajdonsága révén nem igényel belső párazárást. Az elemeket teljes felületen a rendszer ragasztójával kell alkalmazni, amely lúgos kémhatású. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a penészesedés kockázata is csökken.

Fennáll annak a lehetősége is, hogy a belső oldali hőszigetelést természetes farostból oldjuk meg. Előnye, hogy jó vakolattartó képességgel rendelkezik. Tűzálló építőanyag. Komoly problémák az illesztéseknél illetve az anyag jó páraáteresztő tulajdonságainál mutatkozik.

Léteznek még másféle hőszigetelő panelek különböző hőtükörrel, amelyek engem azért nem győztek meg, mert a panel és a falazat közötti párakicsapódás és az ott képződő penészesedés veszélyéről nem számol be.

Zárásként szeretném megemlíteni, hogy a Magyar Építő és Vakolat Szövetség (MÉSZ) által készített tájékoztatás is számos problémára felhívja a figyelmünket, amennyiben belsőoldali hőszigetelést választunk.

P9030108mMinden megoldás esetén számításba kell venni, hogy a tartósan magas páratartalmú, szellőzetlen és nedvességnek kitett helységek esetén (pincék, nagy forgalmú fürdők, mosókonyhák) csak mérnöki számítással és a termékek alkalmazástechnikusai által engedélyezett formában használhatók fel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.