Belső oldali hőszigetelés I.

2014. január 14.

szigeteles_ shutterstock_43714438A növekvő energiaárak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy szeretnék költségeiket csökkenteni. Ezt legkönnyebben úgy tehetik, ha szigetelik épületeiket, hogy a hő ne szökjön el olyan könnyen.

Számos helyen találkozhatunk azzal a problémával (például műemlék vagy társasház), hogy a külső oldali szigetelést nem lehet megoldani. Ez baj, hiszen épületfizikailag előnyösebb, ha a szigetelés a falazat külső oldalán kap helyet. A hőszigetelés ilyen esetben a falszerkezet belső oldalán kerül elhelyezésre, így a falazat fűtött tértől elszigetelt. A külső tér építőanyaga, ezért a hőmérséklet ingadozásának kitett helyzetű, téli hőmérséklete csökken a belső hőszigeteletlen állapothoz képest, ezért nagyobb a kockázata az esetleges kifagyásnak is. Az épületfizikai számításnál a belső oldali hőszigetelés esetén a szerkezet hőtároló tömegként nem vehető figyelembe, (a hőtároló kapacitás is jelentősen csökken), ezért rosszabb lesz a hőtechnikai besorolása épületünknek, mint azonos vastagságú külső hőszigetelés esetén. Mindenképp fontos, hogy mérnök által átszámolt épületfizikai számításokkal rendelkezzünk!

A veszélyek ellenére belső oldali szigetelést néha szükséges alkalmazni.

Nézzük meg, hogy milyen megoldások léteznek, amelyekkel ezeket a veszélyeket jelentősen csökkenteni tudjuk.

A legkisebb helyet foglaló megoldás, ha hőszigetelő festéket vagy hőszigetelő tapétát alkalmazunk. Ezeknek hatékonysága igen csekély, de néhány fokot meg tudunk vele fogni. Esetleg a penészes sarkok kialakulását kerülhetjük el velük.

A cellulóz vagy parafa hőszigetelési rendszer jó megoldásnak tűnik. A parafa szigetelés is csekély vastagságú. Erről bővebben korábbi írásaimból ismerhet meg.

szigeteles_123rf_13457249_sMás megoldás lehet, ha előtétfalat alkalmazunk. Ezt általában könnyűszerkezetes fa, vagy gipszkarton rendszerből építik fel. A pallók vagy a profilok közé kerül a hőszigetelés és arra készül egy gipszkarton burkolás. Ennél a megoldásnál több probléma is előfordul. Az egyik, hogy a helyiség alapterületéből jelentős mértékben elvesz. Másik probléma, hogy a tárgyak falra történő rögzítése a gipszkarton rendszereknél megoldott módon történik. Ez a villamos és gépészeti szerelvényeknél is változtatás okoz, hiszen a gipszkarton felületre ki kell vezetni a konnektorokat és kapcsolókat. A harmadik probléma az épületfizika. Ennél a megoldásnál mindenképpen beszéljünk épületgépésszel. Erre azért van szükség, mert a hőszigetelés hatására a falazatban más helyen történik a párakicsapódás. Ezt a helyet egy mérnök számítással meg tudja állapítani, így az esetleges páratechnikai fóliát és hőszigetelés típusát is meg tudja határozni.

A korszerű belső oldali szigetelésekről a jövő heti bejegyzésemben írok. Tartsanak akkor is velem!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.