Különleges födémek hőszigetelése

2014. január 7.

shutterstock_165393071_p2Sík födémek szigetelése általában könnyen és folytonosan szigetelhető. Azonban vannak olyan födémtípusok, amelyek kétszer görbült felülettel vagy régi szerkezeti konstrukcióval rendelkeznek. Ezek szigetelésére ebben a cikkemben adok néhány megoldást.

Kezdjük az egyszerűbb típusokkal.

Koporsófödém: a mai korszerű PIR szigetelésekkel a homlokzattal egybefüggő, folytonos szigetelést tudunk kialakítani. A rögzítődűbelek elhelyezése történik itt máshogyan, mint a homlokzaton használt szigeteléseknél. Ezenkívül a felületeket nem vakoljuk, hanem a szigetelőlemezen gyárilag elhelyezett páratechnikai réteget összekapcsoljuk. Az anyag nagy teherbírásának köszönhetően a tetőszaruzatot közvetlenül rá tudjuk rögzíteni.

szig_ shutterstock_117136165Borított gerendafödém esetén meg kell vizsgálni, hogy az alsó deszkázat és annak rögzítése milyen állapotban van. Amennyiben megfelelő, úgy mezőnként egy kis részen cellulózszigetelést lehet befújni. Ez egy korszerű szigetelőanyag, kedvező tulajdonságokkal. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a födém üreges részébe elhelyezhető a szigetelőanyag, így többletvastagságot a szerkezetben nem készítünk. A gerendák helyein szigetelés nem készül, de ezt a fedélszékek szigeteléséhez hasonlóan kiegészítő szigeteléssel a födém alján megoldhatjuk. Így korrekt megoldást hozunk létre viszonylag keskeny födémvastagság-növeléssel.

Megoldást jelenthet az is, ha függesztett álmennyezettel eltakarjuk a szerkezetet és a gipszlapok feletti részbe hőszigetelést helyezünk el.

A kétszer görbült felületeknél (boltozatoknál) más a helyzet. Nagy íveknél a hőszigetelő-táblákat még be tudjuk szabni és csiszolni úgy, hogy a végeredmény szép legyen. Kisebb kupoláknál, boltozatoknál ez már nem tűnik megoldhatónak. Itt más megoldást kell találnunk.

shutterstock_117961717Viszonylag kis hatékonyságú, de említésre méltó módszer a hőszigetelő festékek alkalmazása. A rendszer a nanotechnológia előnyeit használja ki. A festékben üvegkerámia-golyók vannak. A kötőanyag száradása miatt és a golyóknak köszönhetően a kialakuló színezett felület hőtükörként is működik. Ezzel a rendszerrel a (csekély festékvastagság miatt) azonban nagy hőszigetelő értékeket nem várhatunk. Azonban alkalmazása előnyös lehet olyan helyeken, ahol csak néhány fokot kell emelni a felületi hőmérsékleten a penészesedés kiküszöbölése érdekében.

Komoly megoldást jelenthet, ha PUR szigetelőhabot alkalmazzuk. A hab két anyag keveredéséből keletkezik. Az egyik az anyag tulajdonságaiért felel, a másik a keménységéért. Két típust különböztetünk meg: a zárt cellás habokat és a nyílt cellás habokat. A zárt cellás változat kellő vastagságban vízzáró és lépésálló tulajdonsággal bír. Kivitelezés során a kívánt felületre felfújják, ami ott megtapad és azonnal duzzadásnak indul, majd 10-15 másodperc múlva megszilárdul. Ezáltal minden rést ki fog tölteni. A poliuretán habot kizárólag száraz, olaj- és zsírmentes felületre szabad elhelyezni. Mivel szórópisztollyal történik az elhelyezés, bármilyen alakzatra használható. Meg kell említeni, hogy ennél a technológiánál nem kapunk szép, sima felületet. A felületet megcsiszolni nem szabad. Vastagabb szigetelés esetén több rétegben állítják elő a szigetelést. A hab ellensége az UV és a rágcsálók. Ezektől óvni kell úgy, mint a többi szigetelő rendszer elemeit.

Kellő gondossággal mérlegeljük, hogy milyen megoldás jöhet szóba! Az átgondolt technológia kiválasztása után biztosak lehetünk abban, hogy megbízható szigetelőrendszert kapunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.