Utólagos falszigetelések – mechanikus szigetelések

2013. december 31.

Iso-alpin06Sokat halljuk utólagos falszigeteléseknél, hogy falátvágás vagy falfűrészelés illetve besajtolás. Hogy mit jelenthetnek ezek a szavak, e cikkemben fogok választ adni.

Kezdjük a falátvágással. A falátvágás hasonló a szakaszos kibontással készülő szigetelésekhez, amiről az előző bejegyzésemben írtam. A különbség, hogy itt nem kell a kivitelezés miatt nagy felületet bontani. A falátvágásnál egy fuga nagyságú rész lesz keresztülvágva. Ez egyes fűrészek esetén 8-13 vagy 16 mm, míg más fűrészek alkalmazásakor 19 mm. A készülékekkel általában 130 cm vastag hagyományos falazatot lehet átvágni, míg betonfal esetén körülbelül 100 cm ez az érték.

Iso-alpin07A munka itt is a vakolat leverésével kezdődik. A vágás 60-90 cm-es szakaszokkal készül, amely során műanyag vagy acél ékeket helyeznek el. Ezután mechanikusan, majd sűrített levegővel tisztítják az átvágást. Ma már korszerű modifikált bitumenlemezeket vagy HDPE műanyaglemezeket helyeznek el, melyek után a falhézag helyreállítására a résbe kézi vagy gépi úton injektálással speciális duzzadó cementet vagy műanyaghabarcsot juttatnak be. A keskeny rés miatt a falazaton belül nem lehetséges a lemeztoldások összeépítése. E technológiánál csak külön tömítő-ragasztó anyaggal lehet a tömített lemez összeépítését megoldani. Ez az eljárás talajszint alatt, illetve nyomásos víz esetén nem alkalmazható.

Iso-alpin08A kialakított szigetelés síkja a járda és a padlósíkok felett lesz a fűrészgép munkamagassági helyszükséglete miatt, így a belső oldali padlószigetelést fel kell hajtani a falra. E technológia használata során esetenként hajszálrepedések keletkezhetnek a házon, de szakszerű munkavégzéssel ez is elkerülhető. A szigetelési eljárás azonban vízhatlanságot eredményez.

A fémlemez besajtolásával készült szigetelések is a mechanikus eljárások közé tartoznak, de hazánkban ez kevéssé elterjedt megoldás a CrNiMo lemezek magas ára miatt.  Fontos kritérium, hogy csak szabályos fugába lehet jól ilyen szigetelést készíteni. A falvastagság itt maximum 50 cm-es lehet, mert ennél vastagabb falazatba a két oldalról történő beépítés rengeteg bizonytalanságot eredményez. A falba bejuttatott rozsdamentes fémlemez megfelelő átlapolása esetén vízhatlan utólagos falszigetelés kialakítására alkalmas. Az átlapolások közé nem lehetséges ragasztóanyag alkalmazása. Kiemelném, hogy horganyzott lemez beütése rossz szigetelést eredményez, mert a vékony horgany a beépítés során leválhat a felületről. Később a falban lejátszódó páralecsapódás, illetve a víz vegyi hatásai a hordozólemezt is tönkretehetik. A kb. 40 cm-es besajtolt rozsdamentes acéllemezek hullámos kialakításúak, ami nagyobb merevséget eredményez, így az nem megy tönkre elhelyezés közben. Az átfedések általában 2-3 cm. A szigetelést közel vízszintes síkon lehet végezni, nagyobb síkváltásokat ezzel a technológiával nem lehet elérni. A belső oldali szigetelés kialakítása hasonlóan történhet, mint a falátvágásnál leírtakban foglaltak.

Iso-alpin05Mindkét szigetelési eljárásnál hibátlan szigetelést tudunk kialakítani. A külső javításokat érdemes szellőző vakolattal ellátni, hogy a falban meglévő víztartalom könnyen tudjon távozni a falból.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.