Épületek energetikai tanúsítványa

2013. december 17.

kategoriak_123rf_18093001_mMúlt heti energetikai tanúsítványommal foglalkozó cikkemben azt ecseteltem, hogy kinek milyen épülettípusokra és milyen esetekben kell energetikai tanúsítványt kiállíttatni. Ahogy azt a korábbi cikkemben említettem, energetikai tanúsítványt csak megfelelő felsőfokú, energetikai szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet. A vizsga alóli felmentés a rendeletben meghatározottak szerint jelenleg nem adható.

De mit mutat az épületek energetikai besorolása? Nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mekkora az épület energiafogyasztása. A vizsgálat viszont jóval összetettebb annál, mint hogy szakképzettség nélkül otthon magunk nekiálljunk a számításnak. Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy az épület építőanyagainak fizikai tulajdonságai, hőátbocsátási tényezője, fűtési rendszerük, az épület hővesztesége és az épület méretei is mind-mind befolyásolják a számítást. A számítást egy év energiafelhasználási viszonylatában kell végezni. Öregebb épületeknél minden esetben szükséges, hogy az energetikai minősítő szakember helyszíni állapotfelmérést végezzen. Ugyanis bizonyos tényezők, mely a számításhoz szükséges műszaki dokumentációban esetleg nem szerepelnek, módosíthatják a végeredményt. Így nem kaphatunk hiteles végeredményt. Új építések esetén ez kiváltható az építési napló részét képező felelős műszaki vezetői nyilatkozattal is. Ez a nyilatkozat viszont sokak szerint manipulációra adhat lehetőséget. Új ingatlan esetén a helyszíni felmérés elengedése valamivel kedvezőbbé teszi az energetikai besorolás készítési költségeit. De a tanúsítás költségeit jogszabály határozza meg

Mit vizsgálnak az épületen az energiaosztály megállapításához? A szempontokat az Európai Úniós szabályozással összehangolt kormányrendelet határozza meg. Ezen szempontok három fő területre koncentrálódnak:

  • A határoló szerkezetek (falak, födémek, tető, nyílászárók stb.) hőátbocsátási tényezője és annak valóságbeli megfelelősége
  • Az épület fajlagos hővesztesége
  • Összesített energetikai jellemző

shutterstock_46262785A energetikai minősítési osztályok A-tól I osztályokig terjednek. Az A érték a skála legjobbja, az I pedig a leggyengébb. Ez mindig egy viszonyszámot jelent, mely arra utal, hogy a számítások szerint az épület alapterületre és térfogatra vetített energiafelhasználása az EU-s normákhoz igazodó, az adott épület paramétereinek megfelelő elméleti mintaépület (referenciaépület) megadott energiafelhasználásához hogy viszonyul. Eszerint a követelményeknek megfelelő épület C kategóriás, azaz az energiaigénye a rendeletben meghatározott mennyiséggel megegyezik, azaz annak 100%-a. Ezzel szemben az A+ kategória az 55% -nál kisebb, azaz fokozottan energiatakarékos, míg a legroszabb I értékelésű a 350%-os, azaz gyenge, rossz minősítést kapnak. Általánosságban kijelenthető, hogy egy szigeteletlen, 20 évnél idősebb családi ház nagy valószínűséggel az F, G, H kategóriák valamelyikén landol. Az elkészített energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, ha a hőtchnikai követelmények nem változnak, vagy nem végzünk az épületen energiahasznosulást érintő átalakítást (pl.: nyílászáró csere, utólagos hőszigetelés, rendeltetés változás stb.)

shutterstock_126623363Amennyiben elkészíttetjük ingatlanunk energetikai tanúsítványát, ezt 30 napon be kell nyújtani az építésügyi hatóság felé. Ennek felelőssége jelenleg a tanúsítvány elkészítőjét terheli. A benyújtás elmulasztása szankciókat vonhat maga után.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.