Épületek energetikai tanúsítványa

2013. december 10.

shutterstock_109445897Az új épületek építését és a régebbi épületek felújítását napjainkban sok szabály és rendelet mellett az energetikai tanúsítvány is szabályozza. Mindez az épület fűtési és hőszigetelési tulajdonságait is meghatározza, így az energetikai tanúsítvány által közölt besorolási osztályok egyikét már a beruházás megkezdése előtt, a költségkalkulációnál érdemes célként kitűzni. De mit kell tudnunk az épületek energetikai tanúsítványáról?

10485154_mA szabályozás bevezetése országunk Európai Úniós csatlakozásához köthető. Az Únióban már korábban felmerült egy egységes környezetvédelmi szabályozás kialakítása, mely szoros összefüggésben állt az energiafelhasználás csökkentésével. Az erre vonatkozó szabályozás egy a 2002 évben kiadott direktívában fogalmazódott meg (Energy Performance of Building Directive), mely az épületek energiafelhasználásával szemben magasabb követelményeket fogalmazott meg. Ennek célja, hogy az épületek energiafelhasználása a következő években csökkenjen. Tulajdonképpen ennek is tudható be az utóbbi években elterjedt rohamos fejlődés a szigetelési technológiák és az építőanyagfejlesztés területén. De a szabályozás nem csak az építőipart érintette, hanem szinte az összes ipari szektort. Mivel hazánkban az új építések száma a válság óta drasztikusan lecsökkent, a szabályozás eredményei még nem szembeötlőek.

Konkrétan kit és milyen épületeket érint az építkezőkön kívül a szabályozás? A jelenlegi rendelet minden olyan épületre vonatkozik, melyben az előírt lég- és hőkomfortállapot  fenntartásához energia szükséges. De ezek közül csak a következőkre:

  • új építés esetén
  • meglévő ingatlan esetén ellenérték fejében való tulajdonátruházáskor, vagy bérbeadásakor (1 évnél hoszabb időre)
  • 500 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasznú épület esetén.

Milyen épületekre nem vonatkozik:

  • melyek hasznos alapterülete nem éri el az 50 négyzetmétert
  • hitéleti rendeltetésű épületek (pl. templomok)
  • olyan épületek, melyek évi 4-hónapnál rövidebb használatra épültek (pl.: nyaralók)
  • épületek, melyek jogszabályilag védetté vannak nyilvánítva (pl.: műemlékek, műemléki környezetben vagy ilyen területen épült házak)
  • különleges, levegővel fújt, vagy feszített sátorszerkezetekre
  • olyan épületekre, melyeknél a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/négyzetméter, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki
  • mezőgazdasági és műhely rendeltetésű épületekre

shutterstock_136701815De természetesen vannak kivételek is. Ilyen esetek közé tartozik, ha egy lakás a rendelet alá nem tartozó épületben található. Ebben az esetben a lakás eladásakor sem kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása. De a speciális esetekről érdemes a biztonság kedvéért szakértőtől infomálódni. A következő cikkjeimben szót ejtek az energetikai osztályokról és egyéb részletekről is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.