Fürdő vízszigetelése

2013. december 3.

Ki ne álmodna egy szép fürdőszobáról? A szép fürdőszobának azonban nem csak esztétikusnak kell lennie, hanem szerkezetileg is tökéletesnek.

A vizes helyiségek vízszigetelés szempontjából különböző kategóriákba sorolhatók, attól függően, hogy mekkora forgalom/vízterhelés éri őket. Ezt négy kategóriába szokták sorolni.

  • Vízzáró
  • Kontakt
  • Teljes értékű
  • Kettős szigetelés

Fürdöszigeteles02Mai cikkemben a fürdőszoba vízszigeteléséről lesz szó, amely családi házunk esetében az 1-2 csoportba sorolható. Bármilyen hatékony a szigetelésünk védelme, célszerű a fürdőszobánkba lefolyót építeni. Amennyiben lejtést is képzünk, akkor törekedjünk arra, hogy derékszögű vápával készítsük azt, mert így a vápaélnél a lapokat szépen tudjuk elhelyezni. Korábban kis vízterhelésű helyiségeknél (konyha, wc), de még fürdőszobáknál is elegendőnek tartották a vízzáró burkolattal történő szigetelési kialakítást. Ez azt jelentette, hogy olyan mázas csempét alkalmaztak, amelyet könnyen lehetett tisztítani és gyorsan lefolyt róla a víz. Hátránya az, hogy a fugák idővel megrepednek és az itt bejutó vizek a kerámia lapok leválását eredményezhetik.

A kontakt megoldásoknál is hasonló burkolatokat használhatunk. Itt azonban megjelenik már a kent vízszigetelő anyag vagy más nevén szigetelő fólia. Ezt a megszáradt vakolt felületre és száraz beton padlóra kenik két rétegben. A hajlatokba, illetve csőáttöréseknél erősítő szalagot helyeznek el. Erre kerül a burkolat, amelyet mindenképpen flexibis ragasztóba kell elhelyezni. Nagyon divatos alkalmazni az ilyen típusú szigetelést manapság, hiszen gyorsan és nagy biztonsággal kivitelezhető.

Fürdöszigeteles01A teljes értékű szigetelés a padlónál a vízszigetelő lemez fölötti szűrőbetont és burkolatot, falazatnál egy burkolt előtétfal mögötti szigetelő lemezt jelent. A szűrőbeton a beton egyfrakciós (közel azonos méretnagyságú) adalékanyaggal készült verziója. Az előtétfal előnye még, hogy a vízvezetékeket könnyen el lehet benne rejteni. A rendszer kivitelezésénél itt is a csőáttörések hibátlan szigetelése a nehézkes, amelyet csőgallér kialakításával szoktak gyakran végezni.

A kettős, vagy kombinált szigetelés családi házaknál nem szokott előfordulni. Ezt rendkívül nagy vízterhelésű helyeken építik, vagy ahol olyan funkciójú helyiség található a vizes helyiség mellett, amelyet semmiféleképpen nem érhet víz. Ennek a típusnak a lényege, hogy az előzőekben ismert szigetelési eljárásokat együttesen alkalmazzák.

A szigetelések elkészítésekor vigyázzunk annak sérülésmentes megőrzésére, amíg a fugázás el nem készül. A fugaanyagok között is számos szép és esztétikus megoldás közül választhatunk. Azonban a sarkokban, hajlatokban és ahol nagyobb feszültségek keletkezhetnek, érdemes szanikál szilikont alkalmazni, amihez a nagyobb gyártók fugázó anyagainak színét is tudjuk igazítani.  A jó szigetelés hosszútávon problémamentes megoldást fog jelenteni számunkra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.