Falak vizesedése

2013. november 19.

A hibás szigetelést nagyon nehéz javítani és bizonyos szerkezeti megoldások esetén nem is lehetséges. Ezért épületeink kivitelezésekor nagy figyelmet kell fordítanunk a szigetelés helyes kialakítására. A szigetelőlemez anyagától is tönkremehet a rendszer, ha más típusú lemezzel párosíthatjuk azt vagy nem látjuk el kellő védelemmel. Azonban a régi építésű házaknál az elöregedett szigetelések okozzák a legnagyobb bajt és ezért a falak felvizesednek.

IMG_4039A hiba kijavítása előtt ajánlom, hogy először nézzük meg, hogy miért jut fel a víz a falakban. Leggyakrabban a víz felszívódása a kapilláris vízfelvétel során jön létre. Ez a talajvízből is felszívódhat, rétegvizek megjelenése is befolyásolhatja, de akár a rosszul elvezetett csapadékvíz is lehet a problémák forrása. A kapilláris emelőerő általában 1-1,5 m.

A kapilláris tulajdonképpen hajszálvékony „alagútrendszerek”-et alkot a falazatban.  A felszívódás magasságát legfőképp a szerkezet kapillárisai befolyásolják. Azon belül is leginkább azok átmérője határozza meg a felszívódás magasságát és gyorsaságát. Minél kisebb a kapilláris átmérője, annál lassabban, de annál magasabbra szívódik fel a talajvíz. Emellett a felszívódás függ még a folyadék felületi feszültségétől, sűrűségétől, a nedvesítő szögtől.

IMG_0547A vizesedés határvonala azonban mindig alacsonyabban található, mint a számítható maximális magasság, mert a felületi párolgás azt lecsökkenti. A levegővel érintkező falterületre érve a víz elkezd párologni. A sótartalom fokozatosan feldúsul, mindaddig, míg a telített oldat határát el nem éri. Túltelített állapotban kicsapódik a falazaton és itt jelenik meg először: ezt nevezzük sókivirágzásnak. Az idő haladtával a mélyebb szerkezetek is károsodhatnak.

Az így feldúsuló sókon belül a higroszkopikus tulajdonságú sók részarányától függ, hogy a jelenség milyen szerepet tölt be a falazat nedvesítési folyamatában. A higroszkopikus sók ugyanis képesek a levegő páratartalmából nedvességet felvenni, és felhalmozni a falazatban, akkor is, ha esetleg a talaj felől történő nedvesség-utánpótlást a felújítás során sikerült tökéletesen meggátolni.

Következő cikkeimben a megoldási lehetőségekről fogok bővebben írni. Érdekes témák jönnek. Tartsanak velem akkor is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.