Vízzáró beton II.

2013. november 5.

Korábbi cikkemben általános ismertetőt olvashatott a vízzáró betonokról a kedves olvasó. E cikket az előző folytatásaként, kiegészítéseként állítottam össze. Lássuk, mik azok az információk, melyek ebben a kérdéskörben fontosak lehetnek.

betonüzem_ shutterstock_116480752A cement kötéséhez és a beton bedolgozhatóságához vízre van szükség. E két vízmennyiség közel sem azonos egymással, hiszen a cement kötéséhez kémiailag kb. 23tömeg% vízre van szükséges. Ezzel a vízmennyiséggel a betonkeverék még a földnedves konzisztenciát sem éri el. A konzisztencia javítása érdekében vagy többlet vizet adunk hozzá (viszont ezzel a kötés során elpárolgott víz után porózus lesz a szerkezet), vagy adalékszereket teszünk hozzá folyósítás céljából.

Vízzáró beton készítéséhez kedvező eredménnyel használhatók a tömítő, a képlékenyítő, a folyósító, a légbuborékképző és a kötéskésleltető adalékszerek. A tömítő adalékszerek a kapilláris pórusokat zárják el és/vagy víztaszítóvá teszik a pórusok falait, ezáltal csökkentik a beton vízfelvételét, a nyomás alatti víznek a betonba áramlását, illetve a betonon való átszivárgásának a mértékét. A tömítő hatás olyan finom eloszlású anyagokkal érhető el, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak. Erre a célra duzzadó szilikátokat és egyéb anyagokat használnak.

betöltes_ shutterstock_80748040Amennyiben a vízzáró betonnak fagyállónak is kell lennie, akkor ajánlatos a légbuborékok mesterséges képzése adalékszerekkel. Ez olyan méretű pórusokat eredményez, amely során a víz képtelen kapilláris úton mozogni a szerkezetben. A vízzáró vasbeton szerkezetek készítésekor figyelembe kell venni, hogy a képlékeny vagy folyós konzisztenciájú keverékekből készített friss, bedolgozott beton hajlamos zsugorodásra, és az emiatt keletkezett repedések csökkentik a vízzáróságot. Ez a hatás megszüntethető a bedolgozott beton pihentetés utáni újravibrálásával, amely akkor hajtható végre, ha a betonkeverékhez kötéskésleltető adalékszert adagolunk a megtervezett időtartamú (6-24 óra) kötéskésleltetésre.

vizzaro beton_shutterstock_68470456

A beton utókezelése rendkívül fontos feladat. Az idő előtti kiszáradás megnöveli a zsugorodást és károsan befolyásolja a vízzáróságot és a végszilárdságot is. Nyáron a tervezők hőfokkorlátot is elő szoktak írni, így gyakran csak este kezdhető a betonozás. A vízzáró betont legalább 14 napig védeni kell a kiszáradástól, illetve nedvesen kell tartani. A vízzáró beton utókezelésének módszerei szinte ugyanazok, mint a betonozásnál általában, az utókezeléshez használható eljárásoknak tehát meg kell akadályozniuk a víz gyors eltávozását a beton felületén át. Erre alkalmasak lehetnek a különböző vízzáró szerek, amelyek által késleltethető a víz kijutása a szerkezetből. Az ilyen szereket általában permetezéssel szoktál felhordani a betonra.

Fontos még megemlíteni, hogy a vízzáró betonfalakat nem szabad burkolni. A felületet úgy kell elkészíteni, hogy burkolás nélkül is esztétikus legyen.

Ez a technológia számtalan esetben hasznos, de kellő körültekintéssel kell vele foglalkozni, hol és mikor alkalmazzuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.