Vízzáró beton I.

2013. október 29.

A betontechnológia fejlődésével új tömegszigetelés alakult ki. Ez a vízzáró beton. Azonban sok kérdés merül fel alkalmazásával és kivitelezésével kapcsolatban.

vizzaro beton2_shutterstock_159656381

Hol megengedett ez a szerkezeti típus? Röviden válaszolva, ahol a vízhatlan szigetelés nem követelmény, ugyanis a vízzáró beton nem bír ilyen tulajdonságokkal. A szabvány értelmében vízhatlan szigeteléssel kell megvédeni a huzamos tartózkodási helyiségeket, ezért családi házaknál ritkán alkalmazzák ezt a szigetelési megoldást.

Az épületen belül vízzáró beton elsősorban talajban lévő szerkezetként jelennek meg. Ezért társasházi lakások mélygarázsánál gyakran előforduló megoldás. Ez a betonozási eljárás korszerű technológia, ennél fogva napjaink legújabb építőanyagait, a beépítéshez szükséges segédeszközöket, valamint a legfrissebb betontechnológiai ismereteket kell alkalmazni. Ez felkészült tervezőket és hozzáértő kivitelezői gárdát követel meg az építés teljes folyamatában!

Beton pince_123fr

A tervezés folyamán tudomást kell szereznünk a mértékadó talajvízszintről és annak agresszivitásáról. A vízzáró beton szilárdsági osztályát célszerű legalább C20-ra választani. Ez a szilárdság a vízzárósági követelmények teljesülése esetén általában probléma nélkül el is érhető, alacsonyabb szilárdsági osztály esetén viszont a vízzárósági követelmények nehezen teljesíthetők. A vízzáró beton és vasbeton szerkezetek készítésére térfogat szerinti adagolású, ill. kézzel kevert beton nem alkalmazható! A szerkezeti csomópontok tervezésénél ügyelni kell a munkahézagok hibátlan megoldására. Erre vagy szigetelő szalag beépítését, vagy duzzadó szalagot vagy ezek kombinációját alkalmazzák. A szalag beépítése a víz útjának növelését jelenti. Kivitelezésnél figyelni kell a szalagok elmozdulás mentességére! A duzzadó szalagoknál, a leragasztásra kell figyelni. A kivitelezés megkezdése előtt fel kell készülni a váratlan szituációk megoldására.

Vizzaro beton_shutterstock_113344918

Milyen legyen a receptúra? A hibátlan beton legfontosabb lépése, a jól megtervezett adalékanyag-váz, ezért ügyelni kell a folytonos szemeloszlású adalékanyag-váz kialakítására.

A vízáteresztés mechanizmusának vizsgálata alapján egy szerkezet vízzáró vagy különlegesen vízzáró voltához nem elegendő, hogy a szerkezeti beton repedésmentes legyen, mert nagy nyomás esetén még a kisméretű pórusokon át is nagy mennyiségű víz jut át. Ennek megakadályozásához olyan tömör betonstruktúrát kell létrehoznunk, amelyben kevés az egymással összekapcsolódó pórus.

A vízzáró betonok részletes összetételéről, adalékanyagokról, technikai fogásokról a következő cikkből tájékozódhat a kedves olvasó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.