Lapostetők szigetelése 1. (II. rész)

2013. október 15.

TETÖSZIG_ shutterstock_65577697Korábbi cikkemben kifejtettem a lapostető szigetelések készítésének pár alapvető tételét. Mivel a téma rendkívül összetett, ezért az első cikk nem térhetett ki a lapostetők szigetelésének minden fontos lépésére. Így az alábbi írásban további információkat gyűjtöttem össze.

A lapostetők elsődleges védelmi rendszere a vízelvezetés. A vízelvezetés szempontjából beszélhetünk külső (hideg), vagy belső (melegtető) vízelvezetésű módokról. A külső vízelvezetés azt jelenti, hogy a vizet az épületen kívül vezetjük le. Általában olyan, mint az ereszcsatorna rendszer, de van, amikor az attikán kell átvezetnünk a vizet. Ekkor attika folyókát kell kiválasztani, és a függőleges levezetés előtt egy vízgyűjtő elemet kell beépíteni. A meleg vízelvezetésnél épületen belül folyik le a víz. Ennél a megoldásnál a hangszigetelésre kell fokozott figyelmet szánni, illetve az esetleges dugulások elhárításánál a hozzáférhetőségre. Fontos tervezési szempont, hogy az egy lefolyó nem lefolyó, ezért mindig két lefolyót építsünk be.

TETÖERESZ_ 123RF_ 7456045_sA vápa kialakításának módját sok tényező együttesen befolyásolja. A derékszögű váparendszerben a lejtések egyformák, viszont az attikánál más magasságok alakulhatnak ki. A vápákba a felépítmények építését kerüljük! A nem derékszögű vápakialakításokat akkor alkalmazzák, amikor ezeknek a magasságoknak az attikafalaknál egy szinten kell lenniük. Ilyenkor a mezők lejtése nem egyforma. Az összefolyók beépítésénél meg arra kell ügyelni, hogy ténylegesen mélypontba kerüljön, mert különben a víz megállhat a tetőn.

Érdekes lehet még a lemezek rögzítési módja. Lehet ragasztással készíteni. (Például bitumenes lemeznél teljes felületen lehegesztik a fogadófelülethez) Másik eset, amikor mechanikus rögzítési módot választunk (dübelekkel rögzítünk). Itt furcsán hangozhat, hogy átlyukasztják a lemezeket, de arra kell ebben az esetben gondolni, hogy a szigetelőlemezek átfedésénél készül a rögzítés úgy, hogy a másik lemez átfedje a dübelt is. Az átfedésnél fontos megemlíteni, hogy minden esetben a szigetelőlemezek lerakását a mélypontból indítjuk. A harmadik rögzítési mód, amikor leterheljük a tetőt. Ez lehet teljes felületen (pl. kavicsterítés) vagy sávosan letenni.

TETÖSZIGETELES_ shutterstock_65577694Meg kell említenem, hogy a jó kivitelező megválasztása nagyon fontos része az egész szigetelési folyamatnak! Az elkészített tetőt nem szabad magára hagyni. Ezt is karbantartani szükséges, mert így megnövelhetjük az élettartalmát, és nem okoz számunkra bosszúságot.

 

Amennyiben átgondolt tetőt tervezünk és készítünk, abban az esetben biztosak lehetünk, hogy a tetővel sokáig nem lesz bajunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.