Drén szivágórendszerek

2013. szeptember 17.

01A korábbi cikkemben már ecsetelt talajszint alatti szivárgók jelentős segítséget nyújtanak egy épület élettartamának meghosszabbításában. Az előnyeit korábban már részletesen leírtam, de a drén szivárgók kialakításáról ez idáig még nem esett szó. Lássuk tehát, mit kell tudnunk részletesebben ezekről a rendszerekről.

A drén szivárgóknak két fajtáját ismerjük. A paplan- valamint a családi házak építésekor elterjedtebb övszivárgókat. A paplanszivárgó előre, az egész épület alatt épül, az övszivárgó előre és utólag is készülhet. A drénrendszer egyszerűen épül fel. A védendő faltól egy erős, dombornyomott fólia, népnyelven tojástartó fólia választja el. A durván 2 cm-es dombornyomás miatt a fólia megjelenése jellegzetes. Ennek feladata a víznek a szivárgó felé való elvezetése, továbbá a fal mellett kapillárisan felszivárgó nedvesség megakadályozása. A rendszer lényege a szivárgó lyuggatott műanyag cső, mely a drénrendszer számára kiásott árok alján helyezkedik el. Az árkot a viszonylag erőteljes vízmozgás miatti talajbemosódás megelőzése érdekében geotextíliával bélelhetjük.

03 Ebben fekszik lejtetve a lyuggatott, perforált szivárgócső. A szivárgócső lényege a beszivárgó nedvesség elvezetése, amely lejtős terepen az épületet megkerülve kivezetheti a vizet a lejtő alsóbb pontján, vagy a vízelvezető árokba. A szivárgócsőhöz a karbantartás miatt a sarkokon tisztítónyílást, azaz talajszintig tartó csőcsatlakozást kell kiépíteni. Ha a csőszerkezet készen van, zúzott követ, vagy osztályozott szemcsenagyságú kavicsot kell a cső köré tölteni. Ennek rétegvastagsága minimum 50 cm kell legyen. Óvatosan kell a kavicsot a csőre teríteni, mert könnyen kárt tehetünk a csőben. (A durvább kavicsfeltöltés teszi lehetővé, hogy a szemcsék közt felgyülemlett víz a csőbe szivároghasson. Kisebb szemcsenagyságú anyagoknál a beszivárgás sebessége lecsökkenne, de a nagyobb problémát a rendszer eltömődése jelentené, mert a kis szemcsenagyságú feltöltés bemosódhatna a szivárgócsőbe. Ha ez eltömődik, a rendszer nem működik megfelelően). Erre a durvább feltöltésre kerülhet finomabb kavics, vagy földvisszatöltés. Fontos tudni, hogy drénezés hiányában a tető-eresz túllógatás hivatott a faltól a vizet távol tartani. Szilárd burkolatú járda, a faltól ellejtetve további segítséget képes adni a felülről érkező csapadék elvezetéséhez. Ezek a tippek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mentesíthessük a pinceszigetelésünket, vagy épületünk alaptestét a támadó vízhatásoktól.

02Utólagos szivárgóépítéseknél nagy figyelemmel kell eljárnunk, mert az épület alapozását nem áshatjuk alá, nehogy bedőljön a munkagödörbe. Ezért az utólagos dréncsövezést érdemes az épülettől eltartva, kb. 1 méterre kiásni. Ez a rendszer hatékonyságát jelentősen nem fogja csökkenteni.

 

A drénrendszer karbantartása nem bonyolult feladat. Évente egyszer javasolt elvégezni a rendszer átmosatását a tisztítóaknákon keresztül. Bő vízzel, vagy nagy nyomású tisztítóval is megoldható. Ha ezt elvégezzük, a rendszer egészen biztosan még hosszú ideig szolgálja házunk talajszint alatti védelmét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.