Földfelszín alatti szivárgórendszerek

2013. szeptember 10.

Grundstuecksentwaesserung_Drainage_Lage

A talajvíz gyakran jelent problémát a már megépült, talajvíz ellen szigetelt vagy szigeteletlen épületeknél. Sík terepen elsősorban nagy esőzések, hóolvadás után jellemző a talajvízszint rohamos emelkedése. Ez nem csak az alápincézett épületekre jelent veszélyt, hanem minden építményre attól függően, hogy milyen hosszú ideig van víznyomás alatt a terület. Gondot okoz a ház körüli vízfolyások gondozatlansága. Lejtős területeken sem a földfelszín feletti vízfolyások okozzák a legnagyobb problémát, hanem a rétegvizek mozgása. Ezek a lejtés irányában hatolnak lefelé, majd az épület falát elérve nyomást fejtenek ki rá. Ha ez kialakul, már torlaszvíznek nevezzük. Ekkor a víz az útjában álló akadály hatására annyira összetorlódik, hogy vízlencse alakul ki. Ilyenkor a víz akár a földfelszínig torlódhat, majd meg is jelenhet földfelszíni vízfolyás formájában. Hogy védekezhetünk?

Két lehetőség van a talajvíz elleni védekezésre. Az egyik a víz távol tartása, a másik pedig a szerkezet ellenállóvá tétele a vízzel szemben. Fontos szerepet kapnak a felszíni vízelvezetések, ugyanis a talaj vízterhelése jellemzően a felülről érkező vizekből, csapadékból származik. Éppen ezért fontos sík, belvízveszélyes területeken is az árkok karbantartása, nem csak a hegyvidékeken, ahol csapadék esetén szine patakokban csorog le a víz. A földelszíni vízelvezetés a védekezés első fázisa. Amennyien ez nem ad megfelelő védelmet, a következő lehetőség a földfelszín alatti szivárgók kiépítése, melyet más néven drénezésnek hívunk. Ez torlaszvízveszélyes telkeken az egyetlen igazán hatékony megoldás a vizek távoltartására az épülettől. Ha a felszín alatti vízelvezetés mégsem lenne kellően hatékony, a falakat vízszigeteléssel kell ellátnunk.

IMG_5295

Vízszigetelések, vízelvezetések esetében mindig meg kell vizsgálnunk, hogy milyen mélyen van az állandó talajvízszint, a talajban milyen módon jelenik meg nedvesség.

Lehet talajpára, talajnedvesség vagy talajvíz. Lejtős terepeken rétegvíz, esetleg torlaszvíz. Fontos tudni a kémiai tulajdonságait is a víznek, példádul mennyire agresszív. Fontos még tudni, hogy a torlaszvíz vagy a belvíz időszakosan vagy állandóan lép-e fel.

french-drain-system-diagram

Az tehát már egyértelmű, hogy a drén szivárgók a talajban áramló vizek elleni védelemben elsődleges szerepet kapnak. Ez a megelőzés, azaz az áramló vizek távol tartása az épületszerkezettől. Mivel ezek általában időszakosan jelentkező nedvességet jelentenek, de nyomás alatt állnak, az elvezetett nedvesség gyorsan pótlódik a nyomáskiegyenlítődés miatt. Így a drén csövezés méretezése is ennek megfelelő méretű, azaz rövid idő alatt nagyobb mennyiségű víz elvezetésére is szolgálhat. A víz elvezetése az eredményezi, hogy az épület alapozása alatti és körüli talajréteg teljes felázásának mértéke jelentősen csökkenthető. A lineárisabb talajnedvesség eloszlás pedig telítődés, kiszáradás okozta talajmozgást csökkenti le. Ennek egyenes következménye, hogy kisebb valószínűséggel számolhatunk a falak felázására (szigeteletlenül is), és a falrepedések valószínűsége is csökken.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.