Erkélylemezeink szigetelésének felújítása

2013. szeptember 3.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-builders-work-home-improvements-image14001888

Öreg, elhasználódott vízszigeteléseink komoly fejfájást tudnak okozni számunkra. A leázást gyorsan meg kell szüntetni, viszont ha egy ilyen munkába belefogunk, akkor szeretnénk jól, hosszú időre megoldani a problémát.

Ez már meglévő szerkezeteknél elég körülményes, hiszen a mai hőtechnikai követelményeknek is szeretnénk megfelelni. Régi konstrukcióknál ez nem mindig lehetséges, vagy ha igen, akkor annak megoldása igen körülményes. A szerkezeti hőhíd problémájára (pl. erkélylemez csatlakozása födémlemezhez) régen nem figyeltek, így hőhídmegszakító elemmel a hőszigetelésük nem megoldható. Ilyen esetekben az erkélylemezeket „körbecsomagolják”, ezzel viszont nagyon megnő a szerkezet vastagsága, aminek következtében a teraszra egy kisebb lépcsőn át vezet az út.

shutterstock_111593702

Az új építőanyagokkal azonban ez a rétegvastagság jelentősen csökkenthető. Számtalan hőszigetelőanyag-típus közül választhatunk. Amennyiben grafitos szigetelésre esik a választás, akkor általában néhány centivel kisebb vastagságú hőszigetelő lemez beépítése szükséges, azonos hőszigetelési értékek eléréséhez.

A másik nagy változást a vízszigetelések fejlődése hozta. Ennek kivitelezésre nagyon oda kell figyelni, hiszen ha a szerkezetnek ez a része nem megfelelő, akkor javítást csak a többi szerkezet megbontásával lehet elérni.

A kent szigetelések megjelenése leegyszerűsítette a kivitelezés folyamatát. Ebben az esetben már nem kell „disznópörzsölővel” a szigetelést az aljzathoz rögzíteni. Mielőtt megkezdenénk a munkát az erkélylemez lejtését ellenőrizni kell! Minimum 1,5% az előírás, ami azt jelenti, hogy 1 méter hosszúságban 1,5 cm magasságkülönbség szükséges a két pont között.

erkelyepite- shutterstock_140851402

A kent szigetelés felhordása történhet hengerrel vagy glettvassal. Mindig szilárd aljzatra szabad csak felvinni az anyagot. (közvetlenül hőszigetelésre nem). A gyártók általában két réteg alkalmazását írják elő, azonban a kivitelezések jelentős részében a vállalkozók megspórolják az egyik réteg beépítését. Ennél a szigetelőrendszer-típusánál a hajlatokba hajlaterősítő szalagot kell beépíteni az első vízszigetelő réteg felhordása után. Kritikus pont az erkélyajtó és a szigetelés csatlakoztatása, ezt általában már a nyílászáróhoz szokták ragasztani. Szép megoldás, ha már tervezés során egy külön bázisprofilt alkalmaznak a nyílászáró beépítésénél, mert ez jelentősen megkönnyíti a kapcsolat kialakítását.

A szigetelés megszáradása után flexibilis ragasztóval közvetlenül burkolhatunk a felületre, így a régen alkalmazott „szűrőbetont” is meg tudjuk spórolni. Ha nagyobb méretű felületet szigetelünk, akkor az erkély szélén a vízelvezetésről is gondoskodni kell. Ez megoldható kent szigetelés esetén is, azonban léteznek olyan vízszigetelési konstrukciók, amelyek a teljes vízelvezetést a szigeteléstől kezdve a csatorna beépítéséig megoldják. Ilyen rendszerben akár még néhány centiméteres összvastagság mellett szivárgóréteg beépítése is lehetséges. Az erkélyvégeken külön profilokat alkalmazhatunk, amelybe akár az eresz is egyszerűen csatlakoztatható. Általában ezek alkalmazása nagyobb bekerülési-költséget jelent. Beépítésnél viszont jelentős időt tudunk megspórolni.

shutterstock_128666525

A műanyag szigetelések megjelenése is kedvezően hatott a szigetelési problémák megoldására. Itt azonban arra kell nagyon figyelni, hogy a hőszigetelésre közvetlenül nem mindegyik lemeztípus fektethető közvetlenül. Ezek a lemezek nem burkolhatóak direkt, ezért ennél a variációnál az egyik legjobb megoldás, ha „gumitappancsokra“ fektetett betonlapokat helyezünk járófelületnek. Ennek a megoldásnak előnye, hogy nem kell félnünk a lapok felfagyásától.

A szigetelési problémák megoldására mindenképpen érdemes szakemberrel beszélni, hiszen minden feladat egyedi megoldást jelenthet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.