PINCESZIGETELÉS

2013. augusztus 27.

Kellerwände_2011_11_16

Dohszag, penészfoltok, elszíneződött falak… Sokszor ezek jutnak eszünkbe már a pince szó hallatán is, hiszen mindnyájan szembesültünk már hasonló problémákkal. Ha azonban huzamos emberi tartózkodásra szánjuk a pinceszint helyiségeit, akkor ezek a jelenségek nem elfogadhatóak. A tünetek elsősorban szigetelési hiányosságok miatt jelentkeznek.

Ezért kiemelten fontos, hogy a terepszint alatti szerkezeteket szigeteljük a talajból származó nedvességhatások ellen. Ehhez először is tisztázzunk néhány fogalmat!

  • Talajpára: a talajvíz párolgásából keletkező, szemcsék közötti pára.
  • Talajnedvesség: a felszínről beszivárgott és a talajvízből felszívódott, kötött víz. Hidrosztatikai nyomása nincs.
  • Talajvíz: a felszín alatti legfelső összefüggő vízréteg (szabad víz). Hidrosztatikai nyomása van.

A nedvességhatáson kívül a szárazsági igény is meghatározza, hogy milyen fokozatú szigeteléssel védekezzünk.

  • Vízhatlan szigetelés: teljes szárazsági követelmény (állandó emberi tartózkodás, nedvességre érzékeny anyagok tárolása stb.).
  • Vízzáró szigetelés: viszonylagos szárazsági követelmény.

http://www.dreamstime.com/stock-image-flat-roof-covering-works-image17099461

Mit kell tudni a talajpára és a talajnedvesség elleni szigetelésről? Gyakorlatilag nincs köztük különbség; mindkettő a felmenő falakat és a padlószerkezetet védi. Lehet teknőszigetelés, ha szigetelést tartó falra készül vagy készülhet utólag szerkezeti falon, ilyenkor szigetelést védő fallal kell a védelmét biztosítani. A talajnedvesség elleni szigetelésnek mindig összefüggőnek és felület-folytonosnak kell lennie, hogy minden épületszerkezetet megvédjen, terhelése legyen egyenletes, síkjára merőleges. A függőleges szigetelést – védelmével együtt – fel kell vezetni a terepszint fölé, legalább 30 cm-rel.

A talajvíznyomás elleni szigetelés viszont a tervezés és kivitelezés tekintetében is nagy szakmai hozzáértést igényel. Minden esetben statikailag méretezett ellenszerkezetre van szükség, amely képes felvenni a talajvíz hidrosztatikai nyomásából és a földnyomásból származó oldalirányú terhelést egyaránt. A szigetelésre nem hathat nagyobb statikai teher, mint amennyit tartósan képes elviselni. Természetesen erre is igaz, hogy összefüggő és folytonos módon kell készíteni. A szigetelést két szilárd, elmozdulásmentes szerkezet közé kell beszorítani, és legalább a mértékadó talajvízszintig kell felvezetni, onnan elegendő a talajnedvesség elleni szigetelés.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-wall-insulated-image23123945

Ha a fent említett mechanizmusoknak megfelelően járunk el, nagy a valószínűsége, hogy egy száraz pince boldog tulajdonosai leszünk. De ne felejtsék el, hogy a szigetelésünket sem árt mentesíteni a nagyobb vízterheléstől, melyet a drain szivárgókkal érhetünk el. De erről majd később…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.