Nyílászáróink és egyéb szerkezetek hozzájárulása a hangszigeteléshez

2013. augusztus 13.

2_Baby_123rf

Szinte hihetetlen, hogy a lakás hangszigeteltségéhez milyen nagymértékben járulnak hozzá ablakaink, ajtóink. Nem is gondolnánk, mekkora a különbség egy régi pallótokos ablak és egy modern, többrétegűen üvegezett ablak hangszigetelése között.

4_Hangszigetelt ablak_shutterstock_49276063

Mindez persze nem a véletlen műve. Az újkori nyílászárók gyártói már tudatosan készülnek a magas elvárások teljesítésére. Támpontot adhat mindannyiunknak a Magyar Szabvány 15601:2007-es számú mellékletének erre utaló követelményrendszere. A hangszigeteltséget a léghanggátlási tulajdonság is befolyásolja. Ennek értéke azt határozza meg, hogy az ajtó egyik oldalán becsapódó hangenergiából mennyi jut át a másik oldalon. Ha egy lakásnak van előszobája, akkor 25 dB- nél, ha pedig nincs akkor 33 dB-nél kell magasabbnak lennie a nyílászáróra jellemző léghanggátlási értéknek.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-soundproof-wall-bandroom-image615657

De nem csak a bejárati ajtók készülnek tudatosan, a hangszigetelés figyelembevételével. Már a belső térelválasztó ajtóknál is megjelent egy új ajtókészítési technológia, mellyel csökkenthető az egyik helységből a másikba terjedő hang mértéke. Ezek az ajtók nem tömör, homogén, hanem vegyes felépítésűek. Ragasztásos, préseléses technológiával készülnek, melyek akár műanyag, laminált, akár fafurnér bevonatot is kaphatnak. A hangszigetelésről a rétegek közti hanglágy kitöltőanyag, és az abban futó hosszanti furatok, beépített rezonátorok gondoskodnak. Az ajtók hangszigetelését szintén meghatározza a tok és a szárny közti tömítés minősége. A légzáró ajtó járulékosan hangszigetelő is. Fontos megemlíteni, hogy a tok és a fal összeépítésének módja is befolyásolja a hang terjedését. Amennyiben kizárólag merev kapcsolatról beszélünk, a tok a nemkívánatos rezgéseket a falszerkezetnek adhatja át. Ezért szükséges mindkét oldalon rugalmas tömítőanyagot használni, legyen szó akár fa, akár fémtokról.

1_Ajtok_ shutterstock_96592285

Nem mehetünk el szó nélkül a küszöbök mellett sem. Egy süllyesztett beltéri küszöbnél fontos lehet, hogy ráfutó szigetelést tartalmazzon az ajtólap alsó éle. Ütközőküszöböknél fontos, hogy a gumitömítés pontosan zárjon. Így ipari ajtóknál (a lakótérnél magasabb) akár 42dB-es hanggátlás is elérhető. Ahhoz, hogy az ajtó és a küszöb alatt se terjedhessen a hang, aljzatleválasztást kell alkalmaznunk az úsztatott aljzatokhoz hasonló módszerrel.

Mint látható, némi ráfordítással jelentősen emelhetjük lakótereink komfortját. De mindehhez be kell tartanunk az egyes gyártók beépítési előírásait.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.