A grafitos vagy a sima polisztirol a nyerő?

2019. január 23.

A téli hidegek a nyakunkon vannak, ilyenkor az is ráhúzna a házra még egy réteg hőszigetelést, aki eddig már egyébként is megtette. Hát még az a lakó, aki ezt az előző év őszéig kihagyta a kötelező teendői közül. Bár az idei még nem is ért véget, jövőre is lesz tél, így aki tavasszal szívesen belevágna háza szigetelésébe, máris nekiállhat az előkészületeknek. Hiszen a szigetelést lehetőség szerint tervezés és kalkuláció, az anyagbeszerzést pedig a legjobb beszerzési árak felkutatása előzi meg. Akit ez utóbbi különösen érdekel, biztos nem hagyja figyelmen kívül a polisztirol hőszigetelő lapokat, mint az egyik kedvezőbb árú szigeteléstípust.

szigeteles6

Aki ma megpróbálja feltérképezni a polisztirol szigetelőlapok piacát, szinte előbb találkozik a kérdéssel, hogy ha már polisztirol, akkor grafitos legyen-e vagy sem. Ha már a szintetikus szigetelőanyagoknál tartunk, nem árt tisztázni, milyen keményhab szigetelések uralják a piacot, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Polisztirolból egyszerre két alaptípus is ismert, az egyik az ömlesztett gyöngy formában és táblás alakban is elérhető expandált (EPS) polisztirol, és a csak táblás kiszerelében megvásárolható extrudált (XPS) verzió. Mindkettő kőolaj alapú szigetelőanyag, de gyártási technológiájukat és felhasználási területeiket tekintve különböznek egymástól.

szigeteles1

Az expandált polisztirol széles körben alkalmazható szigetelőanyag. Üregek utólagos kitöltésére az ömlesztett verzió alkalmas, míg táblás kiszerelésben kevés kivétellel minden épületszerkezethez alkalmazható. Annak ellenére, hogy a táblás kiszerelésben a polisztirolgyöngyök közt levegő található, mégsem szellőzik igazán jól, de kiválóan hőszigetel. Hőátbocsátási tényezője is alacsony: 0,039 W/m²K. Külső falak, lapostetők, magastetők szigetelésére is alkalmas, de szem előtt kell tartani, hogy a tartós nedvesség és pára rontja a hőszigetelő képességét.

Csak táblás kiszerelésben elérhető a tömörebb és nehezebb extrudált (zártcellás) polisztirol lap, amelynek anyagsűrűsége is magasabb, de hőszigetelő képessége az extrudált társához hasonlóan jó. Mivel jobb ütés- és nyomásállósági tulajdonságokkal rendelkezik, és a nedvességnek is jobban ellenáll, lábazatokhoz, pinceszigeteléshez is kiválóan alkalmazható. U értéke 0,035-040 W/m²K közt alakul, de előállítása körülményesebb, így ára is magasabb.

szigeteles3

Ezeket az információkat olvasóink közül is biztos sokan ismerik, de a grafitos polisztirol fogalmával valószínűleg kevesebben vannak tisztában. Ebben az esetben nincs másról szó, mint hogy a hagyományos expandált lap alapanyagához grafitport adnak adalékul, amely hatékonyan vesz részt a szigetelőképesség javításában. Az így létrejövő szürke szigetelőanyag durván 20-25%-kal mutat jobb értékeket ugyanolyan vastagságú hőszigetelés estén. U értéke 0,032 W/m²K. De ha a hőszigetelőértéket vesszük kiindulási alapnak, akkor kisebb vastagságú hőszigetelőréteggel érhetünk el ugyanolyan szigetelési képességet, mint a hagyományos, fehér polisztirol lapokkal. A grafitpor a gyúlékonysági tulajdonságait sem befolyásolja jelentősen, köszönhetően további adalékoknak. De csak előnyei vannak a grafitos polisztirol lapoknak?

szigeteles2

Ami a szigetelési munkálatokat illeti, a szürke színből adódhatnak hátrányok is, feltéve, ha a szigetelést sugárzó nyári napsütésben, hőségben végezzük. A grafitos szigetelőlapok ugyanis direkt napsugárzás hatására erősen felmelegedhetnek, egyrészt a falra való felragasztás, másrészt a már rögzített lapok rabicolása is meghiúsulhat, hiszen a forró felületen túl gyorsan köt a ragasztó. Míg a fehér expandált lapokkal ez a probléma nem állt fenn, addig a grafitosnál igen, így a szigetelést gyártó cégeknek lépnie kellett, és bizonyos típusok ma már olyan felületkezelést kapnak, amely a ráeső fényt részben visszaveri, így a felmelegedés mértéke is kisebb lesz. Ennek hiányában nyáron árnyékolással védekezhetünk a túlmelegedés ellen. Egyéb speciális eljárásokra nem lesz szükség, de a szigetelőanyag magasabb árával számolnunk kell. Ez a hagyományos fehér táblákhoz képest 20-25%-os ár növekményt jelent. De ha vékonyabb szigetelésvastagság elérése a cél, ugyanolyan áron hasonló szigetelési értékű, de vékonyabb szigetelési rétegvastagságot érhetünk el. A magasabb ár nem jelent kifizethetetlen összeget egy jobb szigetelésért, de így már közelebb kerülünk a kőzetgyapot hőszigetelés árához, amely 30-35%-kal drágább a polisztirolnál, és kiválóan engedi kiszellőzni a falazatot, és nem is éghető.

szigeteles4

Ma a kérdés nem az, hogy szigetelünk-e, hanem inkább az, hogy mivel szigetelünk. Tény, hogy a legolcsóbb szigeteléssel is teszünk a környezetünk védelme érdekében, hiszen a kisebb fűtésszámla végső soron kisebb légszennyezést von maga után. Azt pedig már mindenki maga döntheti el, hogy áldoz-e a természetesebb anyaghasználatra, vagy inkább marad a szintetikus, és olcsóbb szigetelőanyagok mellett.

Írta: Szalay Csaba dipl. építész

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.