A hőszigetelés mikéntjéről

2013. július 2.

Fontos megemlíteni, hogy a hőszigetelést mindig komplex kérdésként kell kezelni ugyanúgy, mint ahogy ezt a saját testünk hővédelme érdekében téli öltözetünkkel tesszük. Ha egy zimankós reggelen ébredés után ruhába bújunk, soha nem felejtünk el sem zoknit, sem pedig sapkát, kesztyűt húzni. Ez az épületek szigetelésénél is így van. A jó hőszigetelés is mindig a lábazatnál kezdődik és a tetőszigetelésnél fejeződik be. Azzal talán mindenki egyetért, hogy érdemes a hidegben teljesen felöltözni, de a viseletünkkel ellentétben sajnos sokan abban a tévhitben élnek, hogy az épületek hőszigetelése csak a falazatokra vonatkozik. Ez nagyjából olyan, mintha csupán egyetlen szál ruhában, mondjuk egy kabátban indulnánk utunkra a hidegben. Ugyan a hátunk nem fázik, de mivel a hideg „alulról támad” inkább fogunk vacogni, mint verejtékezni. Beláthatjuk, nem ez a jó megoldás.

1 Utólagos hőszigetelés ásványgyapot táblákkal

Ha nem akarunk felfázni, akkor meleg zoknit, cipőt húzunk. Ha pedig szeretnénk elérni házunk lehető legjobb hatásfokú szigetelését, akkor ehhez mindenképpen szigetelnünk kell a lábazatot is. Ez hasonló módon történik a falazat szigeteléséhez azzal az apró különbséggel, hogy itt szerencsésebb a fizikai behatásoknak is ellenállóbb extrudált polysztirol táblát alkalmazunk.

3 Ásványgyapot utólagos hőszigetelés kinker téglaburkolattal 4 Polistyrol lábazati szigetelés

Ráadásul már a természetes kővel, vagy klinkertéglával burkolt lábazatról sem kell lemondanunk, mivel igen széles választékában kaphatók a legtöbb építőanyag kereskedésben.

6 Farost táblás szigelés felépítése

Persze mit sem ér a meleg cipő, kabát, ha a hideg szélben lefagy a fülünk, deresedik a frizuránk. A födém, tetőtérbeépítés esetén pedig a tetőszerkezet hőszigetelése legalább annyira fontos, mint a falak hőszigetelése.

8 Tetőszigetelés

Tetőtéri szigetelőanyagokat elsősorban az Isover, Kanuf, Rockwool kínálatában találhatunk. Itt elsősorban kőzet-, vagy üveggyapot szigetelések a legelterjedtebbek. Ezt a tető faszerkezete kívánja meg, mely maga is „lélegzik”, nedvességet vesz fel, majd kipárologtat. A tetőtér utólagos szigetelését a szárazépítési munkálatokkal együtt érdemes végezni.

Persze van jó kabátunk, meleg cipőnk, de tönkrement zipzárral a szél lobogtatja rajtunk a kabátot. A didergés garantált lesz. Ezért ne felejtsük ki a nyílászárók szerepét sem a szigetelés témaköréből. Itt ugyancsak a lehető legkisebb U értékű nyílászárót keressük. Ezek egyrészt a több soros gumiprofil alkalmazása miatt a tokba jól záródnak, így szélhatásnak is ellenállnak, melyre egy régi palló vagy gerébtokos ablakok már nem képesek. Továbbá a Delta fa ablakokban a Masonite ablakaival egyetemben gáztöltetű üveg található, mely ugyancsak fokozott hőszigetelő képességgel rendelkezik, mintha levegő lenne a két üvegtábla közt. A többszörösen záródó vasalat pedig garántálja, hogy ablakunk az évek múlásával is jól záródik.

9. Delta fa ablak az Újház Centrum kínálatából

Végül említsük meg a szigetelések szemmel is látható praktikus okát is. Ez pedig az, hogy a hőhidas szerkezetek belső felületén nagy valószínűséggel megjelenő penészgombák megtelepedése megakadályozható. A szigetelésnél külön figyelmet kell fordítani a hőhidak feltérképezésére, melyre az egyik legbiztosabb módszer a hőkamerás vizsgálat. De az épületnek mindig vannak olyan szerkezeti részei, amelyek ilyen költséges vizsgálat nélkül is nagy biztonsággal megállapíthatóan hőhidasak. Ezek a koszorúk, áthidalók, továbbá az épület sarokpontjai, illetve a falszakaszok és a nyílászárók kapcsolódási vonalai. Ezért is kell annyira ügyelni a hőszigetelés megfelelő kialakítására.

Ha mindezeket szem előtt tartjuk épületünk szigetelésénél, az eredmény nagy valószínűséggel egy korszerű, költségtakarékos ház lesz, mely kevesebb fűtési energiát igényel. Így ha hőszigetelésre szánjuk magunkat, soha ne felejtsük: „Zokni, kabát, sál, meg sapka”!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.