Fűtés Infrapanellel

2017. szeptember 7.

Még nincs itt a fűtési szezon, de már most érdemes előre gondolkodnunk, hogy a hideg beálltával mivel akarunk fűteni. A blog olvasói már több hasznos tanácsot és információt kaphattak a legkülönfélébb fűtési rendszerekkel és megoldásokkal kapcsolatban. Ezt az ismeretanyagot bővítjük tovább az infrafűtés ismertetésével.

Infrared heater

Amikor a gazdaságos, környezetbarát fűtési eljárásokról van szó, egyre többet hallhatunk az infrapanellel való fűtés előnyéről és hatékonyságáról. Népszerűségét növeli, hogy telepítési költsége, mint a legtöbb elektromos fűtésnek alacsony. Emellett a későbbi, megújuló energiaforrásra történő átállásnál /pl. napenergia felhasználása/ is üzemeltethető. A másik előnye, hogy ha a vezetékes gázrendszer ingatlanunknál még nem került kiépítése, a gáz bevezetése jelentős költségekkel növelheti a központi fűtés, vagy konvektor telepítésének költségét.

female hand adjusting temperature with dial on air conditioning

A villany ezzel szemben a legtöbb helyen adott. Infrafűtés telepítésénél az is előny, hogy beszerelése, beüzemelése különösebb szaktudást nem igényel, adott esetben mi saját magunk is el tudjuk végezni. Komolyabb berendezés szerelése esetén pedig a villanyszerelő rövid idő alatt meg tudja oldani a feladatot. Mivel a fűtőtestek egymástól függetlenek, így helyenként külön szabályozhatóak, ami szintén hozzájárulhat az alacsonyabb fűtési költségekhez és a jobb hőérzethez. Olyan helyeken ahol nem mindig kell minden területet fűteni, kimondottan előnyt jelent a központi fűtéssel szemben. Igaz, külön szabályozni egy gázkonvektort, illetve egy svéd panelt is lehet. Amennyiben ez a tulajdonság fontos, a többi lehetőséget is érdemes számba venni.

A legtöbb panel villásdugóval ellátott, így egyszerűen a fali csatlakozásba dugható. Ez azonban koránt sem ideális megoldás a szabályozás szempontjából, mert ha nem horgásztanya, bungaló a felhasználás területe, ahol csak egy kicsit szeretnénk befűteni, senki sem akarja ki-be dugdosni a konnektort a kívánt hőfok elérése érdekében. Ezért érdemes beszereznünk egy konnektorba csatlakoztatható termosztátot (ez úgy néz ki, mint az időkapcsoló), amellyel a szabályozás végezhető. Létezik olyan kivitel is, ami ezt a csatlakozó aljzatot vezeték nélkül vezérli, és mi a fali panelen állíthatjuk a kívánt hőfokot.

Természetesen ez a legegyszerűbb megoldás, mert fixen is beköthető és termosztáttal vezérelhető. A lehetőségek elég széles skálán mozognak, főleg ha számba vesszük az éjszakai áramról való működtetés lehetőségét is. Ezt egy éjjeli áramváltó segítségével tehetjük meg. Ennek feltétele, hogy a fűtőtest fix bekötésű legyen, tehát dug villás működés esetén ez nem jöhet szóba. Az éjszakai áram kiépítésének díjáról és feltételéről az adott áramszolgáltató ügyfél-szolgálatán érdemes érdeklődni. Fontos tudni, hogy az éjjeli áramváltót nem minden szolgáltató engedi! Ezért mindenképpen érdeklődjünk, mert egy esetleges kiépítést követő ellenőrzéskor hatalmas bírságot kaphatunk! Fontos továbbá, hogy az éjszakai áramot a szolgáltatók fűtésre és meleg víz előállításra biztosítják!

House Infra-red heater

Az infrafűtés lehet kiegészítő fűtés, vagy megfelelő teljesítmény választásával fő fűtési megoldás is. Lehet a fűtőpanelt rögzíteni a mennyezetre vagy az oldalfalra is. Az otthoni felhasználásra javasolt infrapanelek 3-5 m körüli hatósugárral rendelkeznek, ami típusonként eltérő, ezért telepítéskor ezt figyelembe kell venni.

Ezen fűtési megoldás lényeges tulajdonsága, hogy az infrasugarak először az emberi testet és a szobában lévő tárgyakat melegítik fel, és ezek adják át a hőt a levegőnek. A hagyományos fűtési eljárásoknál, először a levegő melegszik fel, aztán pedig a többi tárgyat, valamint a szobában tartózkodó személyt melegítik át. Így a felfűtési idő (az, amíg mi magunk átmelegszünk) alacsonyabb, és sokkal kedvezőbb a hőérzetünk. Az infrának köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten is „át vagyunk melegedve”. Nyilván ez abban az esetben igaz, ha az adott lakótérhez megfelelő teljesítményű fűtőtestet választottunk, vagy a fűtőtesthez megfelelő távolságra állunk.

Az infrafűtésnek számtalan jótékony élettani hatása is van. Javítja a vérkeringést csökkenti a gyulladást. Porallergia esetén is ideális, ugyanis működési elvéből adódóan, kevesebb a szálló por, mint a hagyományos fűtési rendszereknél. Természetesen e jótékony hatások nem helyettesítik a szakorvost illetve a szakorvosi kezelést, de adott esetben hozzájárulhatnak a megfelelő egészségi állapot eléréséhez és a jó közérzethez.

Infrared floor heating system under laminate floor

Láthattuk már korábban is, hogy milyen sokféle fűtési rendszer közül válogathatunk. De alternatívakánt, kiegészítő fűtésként ideális megoldás lehet az infrafűtés, és ezt érdemes számba venni, mikor a legmegfelelőbb megoldást keressük.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.