Cserépkályhák telepítési tippjei

2017. február 15.

IMG_1866Rendszeres olvasóink már megszokhatták, hogy a szigetelésblogban időről időre bemutatok egy-egy fűtési megoldást. Az eddigi cikkeinkkel ellentétben most nem egy újszerű fűtési rendszerről lesz szó, hanem egy hagyományos, de mostanában újra népszerű fűtési módról, mégpedig a cserépkályhával való fűtésről. Ez a fűtési megoldás nem új: sok kastélyban, városi nagypolgári lakásban és falusi parasztházban díszeleg egy vagy több ilyen kályha. Valahol csak dísz, de sok helyen a mai napig használják, fő- vagy kiegészítő fűtésre.

A cserépkályha hozzájárul otthonunk meghitt hangulatához és kellemesen melegít. Emellett gazdaságos és hatékony fűtési megoldás is, mivel anyagából adódóan és nagy tömege révén a hő jelentős részét tárolni tudja. Ebből kifolyólag egy jól méretezett kályhát elég 12-24 óránként megrakni, és folyamatosan adja a meleget. A hőleadása azonban nem egyenletes, nyilván ahogy hűl, egyre kevésbé melegít.

IMG_3079A cserépkályha fűtését tekintve lehet fatüzelésű, vegyes tüzelésű, gáztüzelésű és villanytüzelésű. A fa- vagy vegyes tüzelésű cserépkályha megfelelő méretezés esetén lehet fő vagy kiegészítő fűtés is. Fontos tudni, hogy bizonyos fűtési megoldásokkal ellentétben a cserépkályha lokálisan fűti fel az adott lakást, épületet. Ez annyit jelent, hogy a cserépkályha közelében melegebb van, míg távolabb némileg hűvösebb, és a hőmérsékletkülönbség jelentős lehet. Éppen ezért érdemes a lakás vagy összenyitott helyiségek esetén centrálisan betervezni azt. Külön kedvező, ha ugyanitt épített kémény áll, bár ennek hiánya modern, előregyártott kéményekkel pótolható. Mindezeken túl a kész cserépkályhát folyamatosan nem lehet rakni és nem is érdemes, így a napközbeni hőmérsékletingadozás is nagy. Ebből adódóan a kizárólag ilyen megoldással fűtött, rosszul szigetelt és szellőztetett terekben elég gyorsan indulhat meg a penészesedés. Másik hátránya, hogy bizonyos időközönként újra kell rakni. Ez annyit jelent, hogy rendeltetésszerű használat mellett, fatüzelés esetén 10-12 évente, míg vegyes tüzelés esetén 6-8 évente kell újraépíteni. Ilyenkor a szakember teljesen visszabontja a kályhát, megtisztítja és újraépíti. Ez azért szükséges, mert a használatból eredő hőingadozás miatt a kályha kötőanyagai elfáradnak, elgyengülnek, megrepedeznek és félő, hogy a repedéseken füstgáz juthat a lakótérbe. Ilyenkor a csempék megtisztításra kerülnek, a hibás elemeket pedig cserélik.

A kályha építésekor a Kéményseprő Vállalat előírásait be kell tartani. Különösen szigorúak ezek gázfűtés esetén.

IMG_3273Cserépkályha esetén az esztétikus megjelenés fontos szempont, ezért a csempék kiválasztása fontos feladat. Sokféle, színes és mintás csempe közül választhatunk, a szín eldöntésekor figyeljünk arra, hogy harmonizáljon bútorainkkal, tárgyainkkal. A vegyes és gáztüzelésű kályháknál ajánlott terrakotta csempét választani. Ezek a világos, barnás színű csempék máz nélkül készülnek. A nagy hőt jobban bírják, mert 1000-1200 0C-on égetik ki, míg a mázas csempéket, melyeket leggyakrabban zöld vagy barna mázzal festenek színesre, 1000 0Calatt. Ez a különbség azonban nem jelentős. A mázas csempe előnye a könnyebb tisztántartás. A mázak felületén halvány mázrepedéseket, úgynevezett harisokat láthatunk, de ez semmi problémát nem jelent. A kerámia dísztárgyakon is látunk ilyet, csak nem szoktunk rá figyelni. Ha azonban nagy repedések láthatók, akkor ne vegyük meg, mert rossz minőségű termékkel van dolgunk.

IMG_3278A cserépkályha választásakor több szempont közül felmerülhet az, hogy bontott-használtat vegyünk, vagy rendeljünk újat. A bontott nagyságrendekkel alacsonyabb áron érhető el, bár a rizikó is jóval nagyobb! Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy bontott kályha (ha nem Zsolnay vagy egyéb iparművészeti remekmű) néhány tízezer forintos áron megvásárolható, míg egy új a több százezer forintot is elérheti, igénytől és mérettől függően. Az új előnye, hogy saját ízlésünkre szabhatjuk vele a kályhát, színt, mintát választhatunk. Ezen kívül fontos, hogy pótcsempéket is rendelhetünk, amit érdemes megtennünk, arányaiban 5-10%-kal több csempét mindegyik típusból. Erre később lesz szükség, amikor átrakás során eltörnek, vagy a használatból adódóan sérülnek, repednek, és pótolni kell.

Fontos, hogy használt kályha esetén mindig szakemberrel nézessük meg a csempéket, mert attól, hogy egy kályha áll, az még nem azt jelenti, hogy jó is. Sok kályhában sérültek az elemek, és csak a kötőelemek és a többi csempe tartja egyben. Az ilyen a szétszedésnél eshet szét, és előfordulhat, hogy az elemek pótlása nem, vagy csak nehezen megoldható.

IMG_3285A cserépkályhaépítés alapszabálya, hogy mindig megbízható, referenciával és gyakorlattal rendelkező, számlaképes, hivatásos vállalkozót bízzunk meg! A cserépkályhát ne engedjük a falra építeni. Sok esetben lehet találkozni ilyen megoldással, aminek anyagi vagy esztétikai okai vannak. Fontos azonban tudni, hogy ez sem jogilag, sem tűzvédelmileg nem megfelelő és nem engedélyezett. A cserépkályha és a fal között hivatalosan 10 cm helynek kell lenni. Mindazokon túl, hogy nem megfelelő és nem engedélyezett, más probléma is van az ilyen építésű kályhával. A hátsó oldala a falat melegíti fölöslegesen, így nagy hőveszteséggel is számolhatunk. Ezen kívül a falnak és az épületnek sem tesz jót az ilyen jelentős hőingás, és a szerkezetet is károsíthatja. Ha mégsem kívánunk rést látni a kályha és a fal közt, optikailag a falhoz köthetjük a kályhát. Ilyenkor a csempe ugyan nekifut a falnak, de a kályha teste nem. Így kialakul a fal és a kályha között egy rés, mely alsó és felső szellőzőnyílás segítségével egyfajta gravitációs kürtőként a fűtés hatékonyságát növeli.

A kályha építését követően a vállalkozótól az alábbi dokumentumokat kell elkérni:

  • kivitelezési nyilatkozat
  • leírás
  • használati útmutató
  • származási bizonylatok és jótállások
  • üzembehelyezési jegyzőkönyv
  • számla

IMG_3293Építési- tervezési tanács, hogy a cserépkályhát nem érdemes a földről indítani. Magasabb kályhát könnyebb rakni és hamuzni is. Általában a padlótól mért 1-2 csempe magasságban kezdik kialakítani a tűzteret. Ülőpadkát is érdemes építtetnünk, mert hangulatos és kényelmes hely a téli estéken.  Ez lehet könnyűbetonból készített falazott, vakolt lábazat, vagy akár készülhet csempéből is, de ez némileg drágább. Hangulatos nagy tűzterű kályha esetén az üveges ajtó. Ilyenkor a tűztérben látható a láng, ez pedig egészen kivételes élményt nyújt. A méretezésnél jó, ha tudjuk, hogy egy elem 1 egységnek számít, egy sarok pedig 1,5-nek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy annyi egység szükséges, ahány köbméter a felfűtendő tér. Tehát egy 4×5-ös szoba 3 méteres belmagassággal, 60 légköbméter. A gyakorlatban ennek kifűtéséhez olyan kályhát kellene rakni, ami minimum 60 egységből áll.

Érdemes lehet megfontolni, hogy cserépkályhát készíttesünk, hisz nem csak hasznos, de esztétikus fűtési megoldás, melynek ára még kedvezőnek is mondható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.